Image default
Egészség - betegség

Már a krumpli is allergiát okoz? Ezek a betegség jelei

Lehet, hogy csak enyhe megfázásos tüneteid vannak, és nem is vagy tudatában annak, hogy allergiát jelez a szervezeted. Légy óvatos!

Az ételallergia enyhe megfázásos tüneteket is okozhat, de halálos anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Szakértők szerint a meglévő allergiák növelik az esélyét más allergiák kialakulásának.

Már a krumpli is allergiát okoz Ezek a betegség jelei

A nyírfapollenre és latexre érzékenyeknél nagy az esély, hogy krumpli-allergiájuk is kialakul.Sok gyerek kinövi ugyan a krumpliallergiát, felnőtteknél azonban megmaradhat élethosszig.

Keresztallergia lép fel

A krumpli elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes allergiás reakciót kiváltani.

Tünetek: viszketés és duzzadás

A krumpli elfogyasztása után az érintkezés helyén indul a viszketés – az ajkakon, a nyelven, a torokban.Ahogy az allergének bejutnak a véráramba, úgy a viszketés a szemre és bőrre is kiterjedhet.

Már a krumpli is allergiát okoz Ezek a betegség jelei 1
Fotó: 123RF

Duzzadás és dudorok jelenhetnek meg a szájban, majd a nyelv duzzadása, gyulladása átterjedhet a szemhéjakra és az arcra. Vörös pörsenéseket okoz az arcon. Ezt nevezik orálallergia-szindrómának.

Hevesebb allergiás reakciók

A nehéz nyelés és légzés abnormális pulzusrohamot, anafilaxiás sokkot jelez. Az immunrendszer félreértelmezi a krumpli allergénjeit a testben. Néhány beteg vérnyomása csökkenhet és a gyulladás a légzést is fenyegeti. A duzzanat a torokban akadályozza a légutakat, kevesebb oxigént kap a vér és az agy.

Zavartság, zihálás, egybefolyó beszéd és szédülés jelzi az előrehaladott sokkos állapotot, amelyek már sürgősségi ellátást igényelnek.

Béltraktus problémák

A hasi és bélrendszeri allergiás tünetek egy-két órán belül – emésztés közben  – jelentkeznek. Kialakulhatnak fokozatosan vagy hirtelen. Hányinger előzi meg a gyomorfájdalmakat. A bélgörcsök, hányás, hasmenés komoly problémát jelezhet. Légzési, szív- és érrendszeri problémákkal társulva az állapot végzetes is lehet.

Ha a tünetek csökkennek, akkor is megmarad az anafilaxiás kockázat.

Mit tehetünk?

Ha a tünetek összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval, lehetőség szerint pollenszezonban kerüljük a burgonya fogyasztását.

Jót tehet a sütés-főzés, mert hő hatására sok keresztreakciót adó molekula lebomlik.

Már a krumpli is allergiát okoz Ezek a betegség jelei 3

Segít, ha pollenszezonban folyamatosan szedjük az allergia elleni gyógyszert, hosszabb távon pedig ki lehet próbálni az immunterápiát is.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Minden nap reggel ajánlott meginni egy pohár citromos, kurkumás vizet

Mazsi

Lesújtó híreket kaptak az allergiások az ÁNTSZ-től!

Mazsi

Búcsúzz el az ízületi gyulladásról….

Mazsi