Image default
Külföld

Majdnem csattant egy orosz és egy amerikai harci gép

forrás:MTI

Ismét veszélyesen közel repült egy orosz harci repülőgép egy amerikai felderítőhöz. Az eset pénteken, a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben történt – közölte a Pentagon. Az amerikai gép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette. Korábban már többször előfordult hasonló eset. John Kerry, amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette a manővert, és emlékeztetett, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz repülő tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

Egy orosz harci repülőgép ismét “nem biztonságos és nem professzionális módon” közelített meg egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben a Pentagon helyi idő szerint pénteki tájékoztatása szerint, a CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött. Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt.

Majdnem csattant egy orosz és egy amerikai harci gép
MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A Balti-tengeri térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. “Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést” – szögezte le Urban.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet.

Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

 

Hasonló hírek

Közös felhívással fordul a német választókhoz Manfred Weber és Annegret Kramp-Karrenbauer

Géza

Kína nem engedi szabadon a két kanadai állampolgárt

Géza

Az eurónak hamarosan annyi

Mazsi