Image default
Egészség - betegség

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt

forrás: Kossuth Rádió, Napközben

Közel három évtizede nem volt igazán kemény tél Magyarországon, emiatt nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt ugyanis folyamatosan szaporodóképesek maradtak az élősködők. A szakemberek a védőoltás beadatását javasolják.

A kullancs ellen jelenleg nincsen engedélyezett permetezőszer. A legveszélyeztetettebbek az erdős területek, ahol arra kell figyelni, hogy lehetőleg a kijelölt útvonalakon közlekedjünk, javasolta a kirándulóknak a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

 

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt
Illusztráció. MTI/Honéczy Barnabás

Tévesnek nevezte azt az elképzelést, hogy a kullancsok a fákról potyognak le az emberre, az aljnövényzetben vannak, maximum másfél méteres magasságig.

Nagyon veszélyeztetettek az erdők mellett az árterek, de a parkokban vagy akár a saját kertünkben is lehet kullancs.
Kossuth Rádió, Napközben

A kertben és a parkokban a védekezés egyik eszköze a növényzet rendszeres gondozása, a gyakori fűnyírás. Mivel a kullancsok leginkább a páratartalomra érzékenyek, a rövidre nyírt fűben kevésbé tudnak szaporodni.

A szakember azt javasolta, ha a gyerekekkel a szabadba megyünk, minden alkalommal fújjuk be őket kullancsriasztóval, és séta közben egy-két óránként nézzük át a ruházatukat, a szabad bőrfelületeiket. Otthon pedig az egész testfelület alapos végigvizsgálása szükséges.

A Lyme-kór ellen nincsen, a kullancs-encephalitis ellen van védőoltás, s a szakember mindenkinek javasolja ennek beadatását.

A kullancs-encephalitis kórokozója egy vírus, amely a csípéskor azonnal bekerül a szervezetbe, és vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladást okozhat, amely akár halálos is lehet.

Bármikor be lehet adni a védőoltást

Dr. Lakos András infektológus a műsorban elmondta: az ajánlások szerint a szezon kezdete előtt javasolt a védőoltás, de bármikor be lehet adni.

A kullancs-encephalitis ugyan nagyon ritka betegség, kétszázszor ritkább Magyarországon, mint Lyme-kór, de a maradandó elváltozásoknak jelentős kockázata van.

Meghatározhatatlan, hogy mennyi kullancs van Magyarországon, de a fertőzöttség arányairól elég jó adatok vannak.

A kifejlett kullancsokban a Lyme-kór okozója akár ötven százalékban, a fiatalabb kullancsokban egy-két százalékban lehet jelen.

A kullancs-encephalitis vírusa nagyon ritka: ezreléknyi, vagy egy a tízezerhez lehet.

Miután több millió adag vakcinát osztottak ki, 1997 óta látványosan leesett az esetszám, évi körülbelül 300-ról 50 alattira csökkent a fertőzések száma.

A szakember másfél éves kortól javasolja

A kullancs elleni oltás hivatalosan egy éves kortól adható be, Dr. Lakos András azonban azt javasolta, másfél éves kor után adják be, amikor már véget értek a csecsemőkori oltások.

Ahogy mondta: egy viszonylag egyszerű vakcináról van szó, biztonságos, mellékhatása gyakorlatilag nincsen.

Az immunitással kapcsolatban a szakember azt mondta: a legújabb ajánlások szerint három oltás esetén 15 év után egyetlen védőoltást is elég beadni.

A hivatalos oltási menetrend szerint, amely ennél szigorúbb, egy év alatt kell három ampullát beadni, majd három év, azt követően pedig öt év szünet után ismételni az oltásokat.

A Lyme-betegségről sokkal nehezebb adatokat szerezni, mert abban nagyon sok a bizonytalanság, az orvosok számtalanszor tévednek a klinikai diagnózisban, rossz minőségűek a laboratóriumi vizsgálatok, magyarázta a szakember.

“A patikákban kapható Lyme-tesztek botrányosak”

Dr. Lakos András a patikákban kapható Lyme-teszteket botrányosnak nevezte, és senkinek nem javasolja.

Ahogy fogalmazott: soha nem vizsgálták, hogy ezek mennyire megbízhatók, ráadásul a kullancsot határozzák meg, s ennek súlyos következményei szoktak lenni.

Ha a teszt eredménye pozitív, antibiotikum-kezelések, laboratóriumi vizsgálatok következnek, amelyek gyakorlatilag használhatatlanok és félrevezetik mind a pácienst, mind az orvost.

A kullancsok ötven százaléka ugyanis fertőzött lehet, de a fertőzött kullancscsípés után csak egy-két százalékban történik meg a fertőzés.

Így vegyük ki a bőrből

Dr. Lakos András hangsúlyozta: a legfontosabb, ha kullancs került belénk, azt vegyük ki úgy, hogy ügyeljünk arra, ne nyomjuk össze a testét.

Ehhez akár cérnaszálat vagy acél kullancskiszedő csipeszt is lehet használni, a műanyag kullancskiszedő kanalat azonban nem tartja jól alkalmazható eszköznek.

A kullancsriasztó szerek közül a szakember szerint az a leghatásosabb, amely 30 százalékos koncentrációban tartalmaz dietil-toluamidot, ennek viszont kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Dr. Lakos András az eukaliptusz és citromolajat tartalmazó biokészítményt javasolja, amelynek nincsen mellékhatása.

A kutyákat és a macskákat is védjük!

Dr. Koleszár István állatorvos, a Rex Állatsziget Alapítvány igazgatója az állatok számára azokat a készítményeket tartja leghatásosabbnak, amelyeket rájuk kell csepegtetni, ezek egy hónapon át nyújtanak védelmet.

A kullancs elleni nyakörv egy porózus műanyagszalag, amelynek a pórusaiban van a hatóanyag, és az állat mozgása közben beporozza a testfelületet, de a fejet és a lábakat éppen ezért rendszerint nem védi.

Tavaly került forgalomba egy új hatóanyag, amely tabletta-formájú és három hónapos védelmet nyújt.

 

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt 2
Illusztráció. MTI-fotó: Honéczy Barnabás

A kutyáknál és a macskáknál is a Lyme-kór a leggyakoribb fertőzés. Bármilyen szokatlan tünet – levertség, étvágytalanság, hőemelkedés – esetén mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert egy háromhetes antibiotikum-kúrával ártalmatlanítható a kórokozó.

Az állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a védekezés olcsóbb, mint fertőzés esetén az antibiotikum-kúra.

 

Hasonló hírek

8 éves magyar kislány adta a tippet az egyedülálló újraélesztési technikához

Mazsi

Veszélyesebb, mint a cigaretta, minden lakásban megtalálható, légzési nehézségeket és fejfájást okoz

Mazsi

6 életveszélyes tévhit a napozásról

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------