Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt
Egészség - betegség

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt

forrás: Kossuth Rádió, Napközben

Közel három évtizede nem volt igazán kemény tél Magyarországon, emiatt nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt ugyanis folyamatosan szaporodóképesek maradtak az élősködők. A szakemberek a védőoltás beadatását javasolják.

A kullancs ellen jelenleg nincsen engedélyezett permetezőszer. A legveszélyeztetettebbek az erdős területek, ahol arra kell figyelni, hogy lehetőleg a kijelölt útvonalakon közlekedjünk, javasolta a kirándulóknak a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

 

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt
Illusztráció. MTI/Honéczy Barnabás

Tévesnek nevezte azt az elképzelést, hogy a kullancsok a fákról potyognak le az emberre, az aljnövényzetben vannak, maximum másfél méteres magasságig.

Nagyon veszélyeztetettek az erdők mellett az árterek, de a parkokban vagy akár a saját kertünkben is lehet kullancs.
Kossuth Rádió, Napközben

A kertben és a parkokban a védekezés egyik eszköze a növényzet rendszeres gondozása, a gyakori fűnyírás. Mivel a kullancsok leginkább a páratartalomra érzékenyek, a rövidre nyírt fűben kevésbé tudnak szaporodni.

A szakember azt javasolta, ha a gyerekekkel a szabadba megyünk, minden alkalommal fújjuk be őket kullancsriasztóval, és séta közben egy-két óránként nézzük át a ruházatukat, a szabad bőrfelületeiket. Otthon pedig az egész testfelület alapos végigvizsgálása szükséges.

A Lyme-kór ellen nincsen, a kullancs-encephalitis ellen van védőoltás, s a szakember mindenkinek javasolja ennek beadatását.

A kullancs-encephalitis kórokozója egy vírus, amely a csípéskor azonnal bekerül a szervezetbe, és vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladást okozhat, amely akár halálos is lehet.

Bármikor be lehet adni a védőoltást

Dr. Lakos András infektológus a műsorban elmondta: az ajánlások szerint a szezon kezdete előtt javasolt a védőoltás, de bármikor be lehet adni.

A kullancs-encephalitis ugyan nagyon ritka betegség, kétszázszor ritkább Magyarországon, mint Lyme-kór, de a maradandó elváltozásoknak jelentős kockázata van.

Meghatározhatatlan, hogy mennyi kullancs van Magyarországon, de a fertőzöttség arányairól elég jó adatok vannak.

A kifejlett kullancsokban a Lyme-kór okozója akár ötven százalékban, a fiatalabb kullancsokban egy-két százalékban lehet jelen.

A kullancs-encephalitis vírusa nagyon ritka: ezreléknyi, vagy egy a tízezerhez lehet.

Miután több millió adag vakcinát osztottak ki, 1997 óta látványosan leesett az esetszám, évi körülbelül 300-ról 50 alattira csökkent a fertőzések száma.

A szakember másfél éves kortól javasolja

A kullancs elleni oltás hivatalosan egy éves kortól adható be, Dr. Lakos András azonban azt javasolta, másfél éves kor után adják be, amikor már véget értek a csecsemőkori oltások.

Ahogy mondta: egy viszonylag egyszerű vakcináról van szó, biztonságos, mellékhatása gyakorlatilag nincsen.

Az immunitással kapcsolatban a szakember azt mondta: a legújabb ajánlások szerint három oltás esetén 15 év után egyetlen védőoltást is elég beadni.

A hivatalos oltási menetrend szerint, amely ennél szigorúbb, egy év alatt kell három ampullát beadni, majd három év, azt követően pedig öt év szünet után ismételni az oltásokat.

A Lyme-betegségről sokkal nehezebb adatokat szerezni, mert abban nagyon sok a bizonytalanság, az orvosok számtalanszor tévednek a klinikai diagnózisban, rossz minőségűek a laboratóriumi vizsgálatok, magyarázta a szakember.

“A patikákban kapható Lyme-tesztek botrányosak”

Dr. Lakos András a patikákban kapható Lyme-teszteket botrányosnak nevezte, és senkinek nem javasolja.

Ahogy fogalmazott: soha nem vizsgálták, hogy ezek mennyire megbízhatók, ráadásul a kullancsot határozzák meg, s ennek súlyos következményei szoktak lenni.

Ha a teszt eredménye pozitív, antibiotikum-kezelések, laboratóriumi vizsgálatok következnek, amelyek gyakorlatilag használhatatlanok és félrevezetik mind a pácienst, mind az orvost.

A kullancsok ötven százaléka ugyanis fertőzött lehet, de a fertőzött kullancscsípés után csak egy-két százalékban történik meg a fertőzés.

Így vegyük ki a bőrből

Dr. Lakos András hangsúlyozta: a legfontosabb, ha kullancs került belénk, azt vegyük ki úgy, hogy ügyeljünk arra, ne nyomjuk össze a testét.

Ehhez akár cérnaszálat vagy acél kullancskiszedő csipeszt is lehet használni, a műanyag kullancskiszedő kanalat azonban nem tartja jól alkalmazható eszköznek.

A kullancsriasztó szerek közül a szakember szerint az a leghatásosabb, amely 30 százalékos koncentrációban tartalmaz dietil-toluamidot, ennek viszont kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Dr. Lakos András az eukaliptusz és citromolajat tartalmazó biokészítményt javasolja, amelynek nincsen mellékhatása.

A kutyákat és a macskákat is védjük!

Dr. Koleszár István állatorvos, a Rex Állatsziget Alapítvány igazgatója az állatok számára azokat a készítményeket tartja leghatásosabbnak, amelyeket rájuk kell csepegtetni, ezek egy hónapon át nyújtanak védelmet.

A kullancs elleni nyakörv egy porózus műanyagszalag, amelynek a pórusaiban van a hatóanyag, és az állat mozgása közben beporozza a testfelületet, de a fejet és a lábakat éppen ezért rendszerint nem védi.

Tavaly került forgalomba egy új hatóanyag, amely tabletta-formájú és három hónapos védelmet nyújt.

 

Magyarországon nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt 2
Illusztráció. MTI-fotó: Honéczy Barnabás

A kutyáknál és a macskáknál is a Lyme-kór a leggyakoribb fertőzés. Bármilyen szokatlan tünet – levertség, étvágytalanság, hőemelkedés – esetén mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert egy háromhetes antibiotikum-kúrával ártalmatlanítható a kórokozó.

Az állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a védekezés olcsóbb, mint fertőzés esetén az antibiotikum-kúra.

 

Hasonló hírek

Nagy erővel támad az ausztrál influenza. Magyarországot is fenyegeti?

Mazsi

“Menjenek a patikába, vegyenek kúpot, aztán dugják fel a seggébe!” – mondta, a Csipkerózsika álmából, tegnap este 22,27-kor felébresztett valaki, Budapesten, a XVIII. kerületben, az orvosi ügyeleten.. Oszd meg!

Géza

Jelenleg nulla az esélye annak Magyarországon, hogy koronavírussal fertőződjünk – a rádióműsorban szakértőkkel telefonon a koronavírusról – hanganyag

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------