Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyarországon is őriznek egy darabot Jézus keresztjéből
Tudástár - minden érdekesség

Magyarországon is őriznek egy darabot Jézus keresztjéből

Háromszáz évvel Jézus megfeszítése után, 326-ban az akkori római császár, Nagy Konstantin (272–337) édesanyja, Flavia Iulia Helena (később: Szent Ilona) a Szentföldre utazott, hogy felkutassa a megváltó relikviáit.

Erőfeszítéseinek – meg a titkot őrző helyi zsidók közösségének – hála megtalálta a Golgotán Jézus és a két lator keresztjeit. Mivel az I.N.R.I. feliratú tábla külön került elő, nem lehetett tudni, melyik lehetett Krisztusé. Makárius jeruzsálemi püspök javaslatára egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nőhöz vitték őket, és azt a keresztet nyilvánították Jézusénak, amelynek érintésére a nő meggyógyult.

Mária Teréziának köszönheti az észak-nyugat-magyarországi település temploma, hogy híres lett. Mária Teréziának köszönheti az észak-nyugat-magyarországi település temploma, hogy híres lett.

A Szent Kereszt egy darabja Jeruzsálemben maradt, egyet Konstantinápolyba küldtek, egyet pedig Helena magával vitt Rómába. Ennek maradványai ma is megtekinthetők az olasz fővárosban, a Jeruzsálemi Szent Kereszt-bazilikában (Santa Croce in Gerusalemme Basilica). Azt a fatáblát, amelyre felvésték az I.N.R.I feliratot (Iesus Nasarenus Rex Iudaeorum, azaz Názáreti Jézus, a zsidók királya), és amit Jézus feje fölé szegeztek a keresztfára, szintén ebben a bazilikában őrzik.

A későbbi századok során a relikviából a mindenkori pápa engedélyével kisebb darabokat más templomoknak, illetve fejedelmeknek adományoztak ereklyeként. Mária Terézia (1717–1780) Habsburg-házi magyar királynő a Szent Kereszt neki juttatott darabját a Győr-Moson-Sopron megyében fekvő Nyúl község katolikus templomának ajándékozta, itt őrzik azóta is.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elképesztő, mit művel ez a leleményes magyar a sörös dobozokkal – VIDEÓ

Mazsi

Sokkoló videó: hajmeresztő dolog szállt elő egy viharfelhőből

Mazsi

Felnyitották a titokzatos egyiptomi óriásszarkofágot, ami napok óta lázban tartotta a világot

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!