Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyarország fontos helyet foglal el a török külgazdaságban
Belföldi hírek

Magyarország fontos helyet foglal el a török külgazdaságban

A török-magyar kapcsolatok mélyítését is hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök, magyarországi látogatása során.

A két ország vezetője számos témában folytatott tárgyalást, amelynek célja, hogy magasabb szintre emeljék a gazdasági kapcsolatokat is.

Magyarországon van Európa egyik legstabilabb kormánya – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-török üzleti fórumán, amelyen részt vett Recep Tayyip Erdogan. A török elnök azt mondta, magasabb szintre kell emelni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

A török elnök kétnapos látogatáson vett részt Magyarországon, melynek mentén a politikai, gazdasági és kulturális kérdésekről is tárgyalásokat folytattak. A látogatás kapcsán a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Hóvári János volt ankarai nagykövet elmondta, a két ország kapcsolata kiváló.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kifejtette: 2013 decemberében a két miniszterelnök megegyezett Ankarában arról, hogy egy stratégiai együttműködést kezdenek meg országaik között, amivel kapcsolatban több szerződés aláírásra került. Ez az együttműködés jelenleg is zajlik, melynek része az is, hogy a vezetők évente találkoznak és egyeztetnek egymással – mondta Hóvári.

Emlékeztetett: a mostani látogatásnak nagy jelentősége lehet a továbblépést illetően.

A cél az összehangolás

A török elnök az elmúlt pár hónapban több országba is ellátogatott, többek között Németországba és Franciaországba is – hangzott el a műsorban. Kövecsy-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet elemzője elmondta, a nemzetközi látogatások célja az volt, hogy a török politikát még jobban összehangolják az adott országéval, példaként említette a német és francia politikát.

Az elemző szerint az amerikai látogatás hátterében, az utóbbi időben eléggé megromlott török-amerikai viszony állhatott. Véleménye szerint Törökország inkább próbál Európa és az Európai Unió irányába hatni és aktívabban megjelenni ezeket a területeken. Annál is inkább, mert a régióban zajló háború egyfajta amerikai-orosz konfliktushoz is vezethetne.

Bár Törökország 1952 óta tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO), az utóbbi időben egyre többet lehet arról hallani, hogy a török politika a Washingtonnal való együttműködésen túl Moszkva felé is nyit – fejtette ki Köcsey-Oláh.

Ennek hátterében alapvetően – az elemző szerint – az áll, hogy Ankara nehezményezte azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok a Szíriában harcoló kurd erőknek rendszeresen juttatott utánpótlást és kiképzéseket is adott számukra.

A látogatás ténye is fontos előrelépés lehet

Törökország egyébként több mint ötven éve próbál csatlakozni az EU-hoz – emlékeztetett Hóvári János. Hozzátette: erre igazán esély azonban csak az elmúlt 12-13 évben van, amióta megkezdődtek Törökországban a tagsági tárgyalások, illetőleg annak előkészületei.

A volt nagykövet szerint minden ilyen nemzetközi látogatás fontos a törökök számára. Példaként említette a német látogatást, ahol Angela Merkel német kancellár elmondta, számos területen vitás viszonyban áll a török elnökkel, mégis a találkozás maga egy előrehaladást mutató lépés volt.

Erdogan egyébként az elmúlt három hónapban különböző országokban, fővárosokban megfordult –mondta Hóvári, hozzátéve: ezek az ország élénk gazdasági kapcsolatban állnak Törökországgal.

A török elnöknek meg kellett próbálnia elmagyaráznia, hogy a pénzügyi válsággal sújtott ország miként próbál ebből kilábalni, a válság kezeléséhez segítséget is kért a szövetséges országoktól – tette hozzá a volt nagykövet.

Migráció kérdésében előrehaladás látható

A műsorban felvetődött a kérdés, miszerint a migráció kérdésében, sikerült-e előrelépést mutatnia Törökországnak. Kövecsy-Oláh Péter szerint a 2016 tavaszán megkötött migrációs megállapodás alapvetően jól működik, vagyis Törökország többnyire feltartóztatja azokat az embereket, akik az országon keresztül Európába és az Európai Unióba igyekeznek.

Jelentős gazdasági kapcsolatok

Törökország legfontosabb gazdasági partnerei az EU tagállamai – jelentette ki Hóvári János. Hozzátéve: az érdekes, hogy a visegrádi országokkal – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – összességében majdnem akkora kereskedelmi forgalmat folytat Törökország, mint a nagy nyugat-európai országokkal.

A volt nagykövet szerint hazánk földrajzi közelsége fontos szerepet tölt be a török gazdaság életében. Magyarország különböző innovációs és új technológiai eszközök Törökországba juttatásában is közre játszik.

A visegrádi országok közül Magyarországnak meghatározó szerepe és helye van, amiből következik az is, hogy az áruforgalom körülbelül 3,5 milliárd dollárt tesz ki, aminek emeléséről Erdogan és Orbán is kifejtette törekvéseit – mondta Hóvári.

Közép-Európa, így Magyarország is fontos helyet  foglal el Törökország külkapcsolati és külgazdasági rendszerében –hangsúlyozta Hóvári János.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Szakad-e az EU, és ha igen, lesz-e helyette Európai Egyesült Államok?

Mazsi

Hétmillióan halnak meg évente a légszennyezettség miatt

Géza

Bombázni kezdtek az oroszok Szíriában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------