Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyarország az unió legnagyobb adócsökkentője
Belföldi hírek

Magyarország az unió legnagyobb adócsökkentője

Tavaly Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője.

A címvédésre jó esélyünk van, idén ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, jövőre pedig több mint kétszázmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – mondta Izer Norbert államtitkár.

Az Eurostat – az Európai Unió statisztikai hivatala – adatai szerint tavaly Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóterhelés – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség és a Raiffeisen szervezte adókonferencián. Izer Norbert hozzátette: hazánkban az uniós trenddel ellentétben – ahol ez a ráta összességében emelkedett – a 2016-os 39,3 százalék után tavaly 38,4 százalékra csökkent az adók mértéke.

Adókedvezmények sorát vezette be az Orbán-kormány

Jövőre többek között a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal emelkedik, az UHT és az ESL tej áfája pedig a legalacsonyabb mértékű, azaz ötszázalékos  lesz – hívta fel a figyelmet, és hozzátette, hogy a két intézkedés összességében negyvenmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

A kisvállalkozók lehetnek a jövő év legnagyobb nyertesei, hiszen nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nő január 1-jétől a legkisebb vállalkozások áfamentessége – emelte ki az államtitkár. Az érintett cégek összességében mintegy tízmilliárd forintot spórolnak, és sokkal egyszerűbbé válik az adózásuk is.

Izer Norbert arra is kitért, hogy a dolgozó nyugdíjasoknál és az őket foglalkoztató cégeknél is több pénz marad, mivel az öregségi nyugdíj mellett dolgozók adóterhe mindössze a 15 százalékos személyi jövedelemadó lesz januártól.

Az adócsökkentések a hitelintézeteket is érintik: az EBRD-megállapodás értelmében a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken – szögezte le az államtitkár.

Egyszerűsödik a cafeteria-rendszer

A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már idén sem kell megfizetni, és 2019. január 1-jétől megszűnik a hitelintézeti különadó, valamint a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Emellett egyszerűsödik a cafeteria-rendszer is, a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a Szép-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem – tette hozzá az államtitkár.

szerző: Hunyor Erna Szofia

Hasonló hírek

Életveszély: Ha vettél ebből a Túró Rudiból, azonnal vidd vissza!

Mazsi

Még egy réteg ruha kellhet a hétvégén

Edit

Pótlóbuszok járnak az 1-es villamos egyes szakaszain

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------