Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Hirdetés

hirmagazin_2015-09-02_092807

MTI 2015. szeptember 2.

 Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint – jelentette ki Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A képviselő kiemelte: pénteken tanácskoznak a bevándorlási helyzetről a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői, és mindenféleképpen van esély arra, hogy egyetértésre jussanak, hiszen e négy ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, mind úgy gondolják, hogy az EU határait meg kell védeni. Magyarország a schengeni övezet része, vagyis nemcsak a saját, hanem az unió határait is védi, és ennek minden jogi alapja megvan – mutatott rá.

 Németh Szilárd szerint az EU képtelen megoldást találni a problémára, és az uniónak “vannak felelőtlen politikusai még felelőtlenebb nyilatkozatokkal”, akik arra bátorítják “ezeket a szerencsétlen az embereket, hogy vallják magukat szírnek, és akkor biztos, hogy új hazát fognak maguknak találni”. Az EU-nak van jogrendje, van a schengeni rendszer, a dublini egyezmény, ezek betartásával a helyzet még kezelhető, de ki kell mondani, hogy az uniós határokat meg kell védeni – vélekedett.
A politikus úgy fogalmazott, akik valóban menekültek, jogszerűen be tudnak lépni az országba, “nem kell a zöldhatáron ilyen rohamot indítani az ország ellen, nem kell széttépni a papírokat, megvannak ennek a maga rendje”.

Szerinte az ausztriai helyzet kellő figyelmeztetés mindenkinek – leginkább az európai értékek miatt aggódóknak -, hogy ha nem sikerül a schengeni határon megállítani az embereket, akkor minden ország elkezdi a határellenőrzést.

Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: