Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyarok az óceán felett
Kultúra

Magyarok az óceán felett

A Közlekedési Múzeum az egyik legrégebbi alapítású műszaki jellegű múzeum. Alapját és létrehozásának ötletét az a gazdag gyűjtemény alkotja, amelyet 1896-ban, a millennium évé­ben, a bemutatók X. csoportjaként „közlekedésügy” címszó alatt állítottak ki. Az intézmény múzeumként 1899. május elsején nyílt meg, 2009. január 1-jén pedig összevonták az Országos Műszaki Múzeummal.

Nyolc állandó kiállítóhelye közül kettőt – a Közlekedési Múzeumot és a repüléstörténeti kiállítást – költözés miatt átmenetileg bezártak.

A megújuló Közlekedési Múzeum szakemberei másfél éve kezdtek dolgozni egy közös digitalizálási projekten a Fortepannal. A legnagyobb magyar online képarchívumot 2010 őszén alapította két magánszemély, Sze­pessy Ákos és Tamás Miklós. Az általuk összegyűjtött történeti értékű fotók szabadon publikálhatók.

A Közlekedési Múzeummal közös munka első fázisában az Óbudai és a Ganz hajógyár anyagának azt a részét dolgozták fel, amely a múzeumhoz került, az eredményt tavaly július­ban publikálták.

A mostani munka főleg az egyedi, személyes hagyatékok fotóanyagának áttekintésére fókuszál. Elérhetővé vált az Asbóth-örökség képanyagának jelentős része, és gazdag anyag került elő a magyar repülés korai korszakából is, a repülőgépmotor-tervező Kolbányi Géza hagyatékából. Czapáry Jenő igen érdekes dokumentumokat hagyott az utókorra az első magyar óceánátrepülésről (Endresz György–Magyar Sándor vállalkozása) is.

De nemcsak a repülésről kaphatunk információkat, hiszen az újonnan megjelentetett fotóanyag emellett a hajózás, a közúti közlekedés, a vasút, a villamos és a HÉV történetét is felöleli. A képek jórészt amatőr fotósok munkái, és zömében a második világháború előtt készültek.

Fotó: Fortepan
Gazdag anyag került elő a repülés korai korszakából is

A múzeum archí­vumának legértékesebb darabjait igyekeztek bemutatni, amelyek között érzékeny üveglemezek is vannak.

A most publikált csaknem 1100 képet az alábbi linken érhetik el a „Friss” menüpontban: http://fortepan.hu

FELHÍVÁS

A Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum egy másik együttműködést illetően közös felhívást tett közzé tavaly év végén az M3-as metróval és annak teljes vonalával kapcsolatos archív anyagok felkutatására. Várnak minden képet, amely az M3-as vonalán készült a 70-es évekbeli építési szakasztól egészen 1990-ig. A Közlekedési Mú­zeum és a Fortepan felhívása az alábbi linken érhető el: www.kozlekedesi­muzeum.hu.

Forrás: magyaridok.hu

Hasonló hírek

A svéd kulturális örökség digitális átállásán dolgoznak az ország múzeumai

info

Ez a világ legjobb rumba előadása – VIDEÓ

Mazsi

Freddie bejutott a döntőbe!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------