Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar webáruház termékértékesítése az EU-ban: így alakul az áfa
Gazdaság

Magyar webáruház termékértékesítése az EU-ban: így alakul az áfa

Melyik ország áfakulcsai szerint kell számlázni a magánszemély vevők felé a magyar webáruház EU-s termékértékesítését?

A kérdés konkrétan így szólt: “Egy magyar kft. webáruházát EU-s országok felé is elérhetővé tenné. Főleg magánszemélyeknek értékesítene ruházati termékeket (Ausztriába, Németországba).

Az áfatörvény 26. §-a szerint a magyar 27 százalékos áfakulcs érvényes ezekre az ügyletekre.

De a 29–30. §-beli távolsági értékesítés szerint, mivel mi kiszállíttatjuk az árut a célország vevőihez, az adott ország áfakulcsai szerint kell számlázni a magánszemélyek felé, az ottani adóhatóságokhoz bejelentkezve.

Melyik vonatkozik ránk, a 26. §, vagy a 29–30. § távolsági értékesítés-szabálya? Van-e országonként értékhatár, vagy még valami, ami tovább bonyolítja a dolgot?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A távolsági értékesítés (áfatörvény 29–31. §) lényege, hogy a normál, adóalanyok közötti Közösségen belüli adómentes termékértékesítéstől eltérően ez az értékesítés adójogilag sem oszlik két részre, nincs egyszerre jelen az értékesítési tagállamban teljesített adómentes értékesítés és a rendeltetési tagállamban teljesülő Közösségen belüli termékbeszerzés. Mivel a szóban forgó értékesítés vevője Közösségen belüli termékbeszerzés címén nem kötelezett adófizetésre, közösségi adószáma sincs, ezért ez után az értékesítés után mindenképpen az eladónak kell megfizetnie az adót.

Azt az adott tagállami értékesítés volumenére ott előírt összeg, illetve küszöbérték alatt az értékesítő választása dönti el, hogy melyik tagállamban: az indulási vagy a rendeltetési tagállamban történik-e az adózás. Ez a tagállam lesz az értékesítés teljesítési helye, tehát a távolsági értékesítésre vonatkozó szabályok tulajdonképpen teljesítésihely-szabályok.

Az adókötelezettségét akkor teljesítheti az eladó belföldön, ha ennek a körnek (azaz közösségi adószámmal nem rendelkező, adóalanynak nem minősülő vevők) teljesített termékértékesítései adó nélkül számított összesített ellenértéke a tárgyévben és az azt megelőző évben nem haladta meg az átvevő tagállama által erre az esetre meghatározott értékhatárt. Az értékesítésre ilyenkor a terméknek megfelelő belföldi, 27 százalékos adómérték (nem mentesség) vonatkozik, és a 65-ös áfabevallás megfelelő belföldi értékesítési sorában kell szerepeltetni annak adatait.

Tekintettel arra, hogy ez az értékesítés nem minősül az áfatörvény alkalmazásában Közösségen belüli értékesítésnek, az összesítő nyilatkozatban erről nem szerepeltetendő adat. Az értékesítést kötelező számlával bizonylatolni, amelyben a belföldi áfakulcsot kell feltüntetni.

A vevő tagállamába, így Ausztria és Németország felé történő bejelentkezési kötelezettséget tehát a küszöbérték határozza meg, amely mindkét tagállam esetében 100 000 euró. Ettől függetlenül dönthetnek úgy is, hogy bejelentkeznek, lévén az áfa összege hazánkban a legmagasabb mértékű. Amennyiben az értékhatárba beleférnek, és a külföldi regisztrációt nem szeretnék alkalmazni, az értékesített termékek belföldi áfával fognak adózni, melyet a webáruház a 65-ös bevallásában, a belföldi értékesítés sorain köteles feltüntetni. Összesítő nyilatkozat szintén nem szükséges.

Az áfatörvény 26. §-ában meghatározott teljesítésihely-szabály az adóalanyok közötti ügyletekre vonatkozik inkább, míg a távolsági értékesítés szabályait az önök esetére, magánszemély vevők felé történő értékesítésre kell alkalmazni, mivel az áfa összegét ők nem tudják rendezni saját országukban önbevallással.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Gázelosztó központtá válhat Magyarország

info

Ismét egy véleményvezér ügye zárult kötelezettségvállalással

Géza

Két gyárat épít Magyarországon a Metecno csoport

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------