Image default
Csillagászat, űrkutatás

Magyar tudósok is részt vesznek a NASA új Hold-küldetésében

A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésében vehet részt az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban működő Űrdozimetriai Csoport, amely passzív dózismérő detektoraival járulhat hozzá a küldetés sikeréhez.

A NASA programjának keretében Hold körüli pályára áll az Orion nevű űrhajó – mondta az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában Hirn Attila. Az űrdozimetriai kutatócsoport vezetője hozzátette: a jármű három hét elteltével tér vissza a Földre, majd a mérőeszközök bevizsgálásával kiderül, hogy sikerült-e a küldetés.

A jelenlegi küldetés emberi jelenlét nélkül zajlik, az űrhajó üléseibe két próbababát, úgynevezett ember szerű fantomot helyeznek el.

Az anyaguk hasonlít az ember szöveteihez, a belsejükben pedig dózismérőket helyeznek el, melyek mérik, hogy az egyes szervek milyen sugárzást kapnak – tájékoztatott Hirn Attila.

A hatvanas-hetvenes évek Hold-küldetéseinél használt eszközök kezdetlegesek voltak, illetve akkor még nem tartották annyira fontosnak a mérések nyomon követését, mint most – magyarázta a szakértő, hogy miért van szükség a most tervezett vizsgálatokra.

A jövőben hosszabb időtartamú küldetésekben gondolkoznak: a terv szerint Hold körüli pályán egy hónapot töltenek az űrhajósok, az égitest felszínén pedig bázisokat és űrállomásokat építenének majd fel. Így nagyobb sugárzási dózisoknak lennének kitéve, mint a korábbi expedíciókon, tehát nagyobb a kockázat.

Nyitókép: MTI / Komka Péter
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Egyéves küldetésre indultak űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

info

Lenyűgöző NASA képek a Marsról! Elképesztő hasonlóság a Földdel! – VIDEÓ

Mazsi

Február 16-áig lehet kérni az egyszerűsített bevallást

info