Főoldal » Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását!
Egészség - betegség

Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását!

“Százmilliárd vírusrészecskét fecskendezünk a szembe!”

Dr. Roska Botond neve egyre többek számára ismerős név, és könnyen lehet, hogy beírja nevét a Nobel-díjasok könyvébe!

Felfedezése miliók számára adhatja vissza a látás csodáját, az általa kifejlesztett teráőiapedig megváltoztathatja a vakok életét!

2019. januárjában, már a Nobel-díj előszobájának tekintett LOUIS-JEANTET ORVOSI DÍJAT is megkapta a Semmelweisen végzett kutató munkájáért.

Egy magyar származású kutató, Dr. Roska Botond nyerte el az idei Louis-Jeantet orvosi díjat a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezéséért és a látásvisszaállító génterápia kidolgozásáért. Dr. Roska Botond a Semmelweis Egyetemen szerezte diplomáját, jelenleg Bázelben dolgozik.


  • Dr. Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezték, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei.

A molekuláris mechanizmus alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőt fejlesztett, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Az 1969-ben született kutató a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, ezután a Harvardon tanult genetikát és virológiát. Jelenleg az Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója és itt működik kutatócsoportja is; kutatásai egy részét egy biotechnológiai kutatóintézetben végzi (Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research – FMI).

Az 1986-os alapítású Louis-Jeantet orvosi díjat (amit a Nobel-díj „előszobájaként” is szoktak emlegetni) évente 2-3 orvosnak osztják ki, Dr. Roska Botond az első magyar tudós, aki elnyerte. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is ő vehette át.

IOB
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Óriási orvosi felfedezés: gondolnád, hogy ez elállítja a vérzést?

Géza

Nézeteltérés miatt kényszerrel a pszichiátriára

Edit

5 gyógynövényes tipp a megfázásos panaszokra (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza