Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar NGO-k egyeztettek Sargentinivel hazánk megbüntetéséről
Külföld

Magyar NGO-k egyeztettek Sargentinivel hazánk megbüntetéséről

Egy hét van hátra a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés európai parlamenti szavazásáig.

Judith Sargentini, Szijjártó Péter és Íjgyártó István a LIBE jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (Fotó: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Több magyar civil szervezet képviselői Brüsszelbe utaztak és személyesen is tárgyaltak a jelentést készítő, holland Judith Sargentinivel.

A magyar NGO-k abban bíznak, a képviselők többsége majd arra szavaz, hogy vessék be az uniós atomfegyvert Magyarország ellen.

Jade Tenwick az egyik migránsokat támogató NGO, az SB Overseas aktivistája egy Twitter-bejegyzésben osztotta meg, hogy találkozott Pardavi Mártával, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével és Judit Sargentinivel a Magyarországot bíráló jelentés készítőjével.

Szerdán ugyanis három magyarországi NGO, az Amnesty International Magyarország, a TASZ és a Helsinki Bizottság, valamint a Magyar Narancs egy újságírója, a Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Intézet brüsszeli irodájában tartottak sajtótájékoztatót. A civilek utolsó esélynek nevezték a szavazást, amelyen az EP arról dönt, javasolja-e Magyarország ellen a 7. cikk szerinti eljárás megindítását, amely végső soron akár az uniós magyar szavazati jog megvonásával is járhat.

Remélik, hogy megszavazzák

Szeptember 12-án az Európai Parlament képviselői történelmi pillanat részesei lehetnek, amikor dönthetnek arról, hogy mi a fontosabb: közös értékeink védelme, vagy rövidlátó pártpolitikai célok – mondta az Amnesty International jogi szakértője. Demeter Áron hozzátette: a 7. cikk szerinti eljárás elengedhetetlen, mert ez az utolsó lehetőség az EU-nak, hogy kiálljon a közösség alapértékeinek védelméért.

Magyarország megbüntetése mellett állt ki a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke is. „Ha a szavazáson a 7. cikk szerinti eljárás megkapja a szükséges többséget – amit remélünk – lehetőség nyílik rá, hogy a tanácsban ne csak zárt ajtók mögött tárgyaljanak a magyarországi demokrácia, jogállamiság és az alapvető értékek helyzetéről” – mondta Pardavi Márta.

A Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt: elégedettek a Sargentini jelentés tartalmával. „A jelentés azt hiszem, hogy megfelelő képet fest Magyarországról, amikor beszámol a jogállamiság lebontásáról, a fékek és ellensúlyok hiányáról, amelyek nélkül a demokrácia nem védhető meg” – mondta Kapronczay Stefánia.

Nyílt levélben szólították fel a képviselőket

A Soros Györgyhöz köthető nemzetközi civil szervezetek a héten már akciót indítottak a jelentés megszavazása érdekében. Közös, nyílt levélben szólították fel a képviselőket, hogy fogadják el a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben. Szerintük az EP politikusai felelősséggel tartoznak azért, hogy megvédjék az uniós értékeket.

Judith Sargentini egyébként a tavaly május óta készülő jelentése végén korábban nem is tagadta, hogy a magyar jogállamiság helyzetéről kiket kérdezett meg. A dokumentumhoz csatolt konzultációs listában szinte kizárólag ellenzéki sajtóorgánumok és Soros Györgyhöz köthető szervezetek szerepelnek.

Közben a Demokratikus Koalíció szóvivője bejelentette, hogy pártja meg fogja szavazni az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentést. Rónai Sándor úgy fogalmazott: azért támogatják a jelentést, mert kifogásaik vannak az Orbán-kormánnyal szemben.

„Soros György által diktált szöveg”

A Fidesz-frakció azt javasolja, hogy az Országgyűlés minél hamarabb határozatban válaszoljon “a hazugságoktól hemzsegő” Sargentini-jelentésre. Kocsis Máté frakcióvezető szerint ez az ügy kiemelt téma lesz a kormánypártok jövő heti, évadnyitó frakcióülésén.

Kiemelte: azt kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől – aki személyesen vesz részt a Sargentini-jelentés vitáján – hogy képviselje Magyarország érdekeit a migránspárti erőkkel szemben, és utasítsa vissza az ország megbélyegzését. A magyar ellenzéki pártoktól pedig azt várja el a Fidesz, hogy szavazataikkal ne támogassák a jelentést.

Judith Sargentini egyértelműen Soros György érdekeit szeretné érvényesíteni az Európai Parlamentben – jelentette ki a Figyelő főmunkatársa az M1-en. Deák Dániel szerint a jelentés nem más, mint egy Soros György szervezetei által diktált szöveg.

„Ez a jelentés semmi másra nem tesz kísérletet, mint az önálló, szuverén bevándorláspolitika miatt Magyarország megbüntetésére” – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A jelentésben sok más téma is van, de azok mondvacsináltak, öt-hat-hét évvel ezelőtt lezárták őket – tette hozzá a miniszter az Inforádió Aréna című műsorában.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Borzasztó pusztítás: porrá égett az UNESCO világörökségi részeként számon tartott épület tetőszerkezete

Mazsi

Megölte milliomos jótevőjét a mintamigrás, akinek a sikeres integrációjáról írt a német lap! Oszd meg!

Géza

Beismeri a vereséget Macron: befagyasztják az üzemanyagadó emelését

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------