Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar kardkovács csodájára járnak a japán turisták: több milliót is érhetnek az 500 évvel ezelőtti technikával készült szamurájkardok
Tudástár - minden érdekesség

Magyar kardkovács csodájára járnak a japán turisták: több milliót is érhetnek az 500 évvel ezelőtti technikával készült szamurájkardok

Kincsesbánya ‒ Kovács András (50) már több mint 30 éve foglalkozik szamurájkardok készítésével és restaurálásával.

– 11 évesen találkoztam először egy újságcikkben a szamurájkardokkal, és már akkor eldöntöttem, ezeknek szentelem az életem – idézte fel András, aki gyerekként minden szünidőben a különleges kardok készítését gyakorolta: reszelte és fűrészelte a vasdarabokat. Később, amikor megismerkedett a kovácstűzzel, hamar mesteri szintre jutott.

– Elképesztő kereslet van a munkáimra, jelenleg 2021. december 21-ig nem tudok több rendelést felvenni. Rengeteg kardgyűjtő és harcművész is megkeres, hogy készítsek nekik kardokat, de megszűröm az ügyfeleimet. Minden alkalommal egy többórás beszélgetés előzi meg a rendelést, ez alapján döntöm el, hogy elvállalom-e a munkát, vagy sem – mesélt a Vasárnapi Blikknek a kardkovács, aki bár rajongója a távol-keleti kultúrának és szívesen ellátogatna egyszer egy tradicionális kardkészítő műhelybe, nem költözne Japánba.

Nem dolgozik bárkinek, egy beszélgetés után dönti el, vállal-e kardkészítést.

András nemcsak műhelyét, de egész életterét is a kultúrának megfelelően alakította ki. Kincsesbányai otthona igazi kuriózum a 400 négyzetméteres japán kerttel, amelynek kapuit minden hónap második vasárnapján kitárja az érdeklődők előtt.

– Sokan jönnek ezekre a nyílt napokra külföldről is. Japánból is érkeztek már hozzám vendégek, akiknek kiült a döbbenet az arcára, mikor meglátták a műveimet – folytatta András, hozzátéve: egész Európában csupán ketten tudnak nagyon komoly minőséget produkálni. – Megmutatom nekik a különleges kertemet, a műhelyemet, majd tartok egy kovácsbemutatót, és akár magát a kardkovácsolást is kipróbálhatják.

Az ezeréves múlttal rendelkező szamurájkardok ára is tiszteletre méltó: 800 ezer és 2 millió forint között mozognak, ami nem csoda, hiszen a tökéletes darab elkészítése nemcsak óriási tudást igényel, hanem rengeteg időt is. A kovácsmester naponta öt órát dolgozik egy tradicionális fegyveren, 3-4 hónapon keresztül, ráadásul ő nem használ gépeket. Ugyanúgy kézzel készíti a pengéket, ahogyan ötszáz évvel ezelőtt az ősök.

Naponta öt órát dolgozik a kardokon Kovács András.

Engedély kell hozzá

Japánban ma már csak a legkiváltságosabbak birtokolhatnak eredeti szamurájkardokat. A II. világháború után az amerikaiak hadisarcként majdnem az összeset elkobozták és kivitték az országból, így a japánoknál a nemzeti kincsnek számító tárgyakat csak hatósági engedéllyel rendelkező mesterek birtokolhatják.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Beteljesülhet a marsi átok: Veszély leselkedik a Földre?

Mazsi

Ezeknek a stewardesseknek van a legkényelmesebb egyenruhájuk

info

Ekkor nézhettek csillaghullást augusztusban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------