Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar furmintok nemzetközi karrier előtt – George E. Pataki befektet Tokajban
Vállalkozói szféra

Magyar furmintok nemzetközi karrier előtt – George E. Pataki befektet Tokajban

A Breitenbach Tokaj neve nem teljesen ismeretlen a borkedvelő közönség számára. Kiss János borász 2007-ben indította útjára a pincészetet, 2013-ban pedig egy olyan, magyar gyökrekkel rendelkező amerikai befektetői kör fedezte fel ezt a kis borászatot, akik mindent meg akarnak tenni Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért.

hirmagazin_2015-09-27_182319George E. Pataki, magyar származású amerikai politikus, New York állam volt kormányzója, aki jelenleg az amerikai elnöki posztért is elindult, befektet Tokajban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy tulajdonstársaival – Dán Károly, Sylvia Hemingway és Dr. Ernő Holló – karöltve világhírűvé tegye a hárslevelűt és a tokaji furmintot.

Idén, 2015-ben kerültek forgalomba az első 2013-as tételek – furmint, hárslevelű és narancsbor – melyeket a Budavári Borfesztiválon nagy sikerrel mutattak be a nyilvánosságnak. A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, a tervek szerint 2016-ra elkészül az egykori XIX. századi Schell kúria felújítása, itt kap majd végleges helyet a Breitenbach Tokaj pincészet, később pedig éttermet és apartmanokat alakítanak majd ki a tulajdonosok.

Jelenleg összesen mintegy tíz hektárnyi területen folyik a szőlőművelés, Tokaj legkiválóbb területein, a teljesség igénye nélkül a Halas, a Lapis, a Nyerges, a Szerelmi vagy épp a Szent Tamás dűlőkben.
Kiss János, borász, birtokigazgató, a pincészet szíve és motorja

1974. december 24.-én született Szerencsen. Igazi lokálpatrióta, több évszázados családi kötődéssel Hegyaljához és a borkészítéshez, melyből négy generáció tudását megtapasztalva ő maga is tanulta a szőlészetet és borkészítést.

A Károly Róbert Főiskola elvégzése mellett WSET felsőfokú és sommelier képzésen is részt vett, hogy mélyítse az ismereteit a nemzetközi borok terén is. Évekig a borkereskedelemben dolgozott, ennek köszönhetően ismer több száz borászatot, azok borait és termelési módjait világszerte. Kevés magyar borász mondhatja el magáról, hogy vertikálisan ismeri a Világ nagy bortermelő kultúráinak borait Burgundiától Chilén keresztül Új-Zélandig.

Saját birtokát 1997-től kezdte el felépíteni Breitenbach néven, az első területét ekkor vette a Lapis teraszon.2005-ben súlyos balesetet szenvedett, amely visszavetette a birtoképítést, de meggátolni nem tudta azt. 2006-ban készültek el az első Breitenbach borok, a Lapis késői és a Borbála Cuvée késői szüret. 2007-et kísérleti évjáratnak tekintette, amelyből hatéves hordós és egyéves palackérlelés után kerül forgalomba az első aszúja a Lapis dűlőből.

2008-ban a száraz borok felé fordult a portfoliója. Ebben az évben készült a Lapis Hárslevelű, a Halas Furmint, az Ordinárium Furmint és a Nagy Palánt Furmint. Ezeknek a borknak, és a 2006-os Borbála Cuvéenek köszönheti, hogy mai társai és befektetői felfigyeltek a munkájára. 2009-ben elkészült az első száraz szamorodni évjárat is a Lapis dűlőből. 2010-ben a nagyon rossz és esős évjárat miatt nem készített bort. 2011-ben elkészült az első birtokbora. 2012-ben az extrém meleget is felülírta a tömeges lopáskár a Lapis dűlőben.

2013-ban teljesen megváltozott a borászat élete, amikor barátokból lett befektetők érkeztek, akik megvásárolták János területeit, és őt magát is bevonva új céget alapítottak. Ennek köszönhetően már János is főállású szőlészként és borászként dolgozik tovább a Breitenbach Tokajnál.

Új területeket is vásároltak, amelyek egy része a legnagyobb nevű, már bizonyított dűlők közül, míg másik részük a borvidék feltörekvő területeiről került ki. Bodrogkisfaludon megvásárolták a Schell-család legutóbb közösségi házként szolgáló, elhanyagolt, 19. századi kúriáját, amelyben elkezdték felépíteni az új birtokközpontot.

hirmagazin_2015-09-27_182442A borral kapcsolatos tanulmányai során a legtöbbet Dr. Bacsó Andrástól tanulta, őt tartja „mesterének”. Annak idején nagy hatással volt rá az első száraz fehéreket elkészítő Szepsy István és Demeter Zoltán munkája is. A borvidéken kívülről Kalló Imre a nagy példaképe, nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Ugyanakkor hiszi, hogy Tokaj-Hegyaljának egyetlen valós párhuzama létezik, a szintén terroirok által meghatározott Burgundia. Ezért legalább annyira figyelni kell arra is, hogy mi történik a Côte d’Or-on és Chablis-ban, mint itthon.

A borok készítésénél a természetességre törekszik a szőlőben és a pincében is. Véleménye szerint minden a szőlőben dől el, a borász csak elvehet a minőségből, ami megterem a szőlőben. A borásznak arra kell törekednie, hogy a borok visszaadják a különleges termőhelyek különböző és egyedi stílusát.

A Breitenbach tokaj 12.5 hektárnyi területtel rendelkezik, a következő dűlőkben:

Bodrogkeresztúr: Halas, Lapis, Nagy-Palánt
Mád: Betsek, Nyulászó, Szent Tamás
Rátka: Közép-hegy
Tállya: Báthory, Nyerges, Tökös-Mál
Tokaj: Dessewffy, Donáth, Szerelmi

Forrás: metropol; Kép: Google,
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tűzvédelem és biztonságtechnika világszínvonalon (Hirdetés)

Edit

Társadalmi célú és startup vállalkozásokat támogató új pályázatok nyílnak meg

Edit

Fiatalok figyelem! Már lehet jelentkezni a vállalkozóvá válását segítő programra

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------