Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar fejlesztésű festék oldja meg a fűtést a lakásokban
Gazdaság

Magyar fejlesztésű festék oldja meg a fűtést a lakásokban

A Poli-Farbe terméke elektromos áram segítségével lesz képes hőt termelni, hat négyzetméternyi felület egy 60-70 négyzetméteres területű otthont fűt fel.

Új termék fejlesztéséről számolt be a Poli-Farbe Vegyipari Kft. vezérigazgatója a magyar tulajdonú, Bács-Kiskun megyei székhelyű vállalat budapesti sajtótájékoztatóján. Szabó Antal elmondta, a lakás fűtésére alkalmas falfesték prototípusának megalkotására a társaság együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A prototípust vélhetően idén ősszel mutatják majd be, a termék fejlesztésére a cég mintegy 100 millió forintot fordít.

Jelentősen csökkenti a lakások ökológiai lábnyomát

Falábu Dezső, a cég kutatási és fejlesztési igazgatója hozzátette, a fűtésre alkalmas falfestékhez a vezetőképes bevonatot már megalkották, a következő lépés, hogy az elektromos áram segítségével hőt tudjon termelni.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül.

Áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező, adalékokat tartalmazó festékből áll.

A tervek szerint, ha a lakásfűtő falfestéket felviszik egy körülbelül 6 négyzetméteres felületre, akkor az képes lesz egy 60-70 négyzetméteres területű lakást felfűteni, négyzetméterenként 300-350 watt teljesítménnyel. Az ügyvezető igazgató úgy vélte, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenthető lesz a lakások ökológiai lábnyoma.

Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője elmondta, hogy a lakásfűtő falfesték a közeljövőben az okos otthonok ígéretes eleme lehet.

Már 11 milliárd felett jár a magyar gyártó

A sajtóeseményen az is kiderült, a Poli-Farbe a 2017-es üzleti évet 11,04 milliárd forint nettó árbevétellel zárta, ami 808 millió forintos növekedés a 2016-os adathoz képest, és 860 millió forinttal több a 2015. évinél. 2017-ben a Poli-Farbe 44,555 ezer tonna terméket értékesített, míg 2016-ban és 2015-ben ez a mennyiség 42,714 és 42,676 ezer tonna volt.

Az ügyvezető igazgató közölte, a cég a jövőben emelni akarja az értékesítésen belül a jelenleg 6 százalékos export arányt, és egy új, a lakások fűtésére alkalmas falfestékkel is piacra kíván lépni, várhatóan 2020-tól.

A társaság közleménye szerint a 30 milliárd forintra becsült magyar dekor festékpiac mintegy 75 százalékán három nagy festékgyártó vállalat osztozik, ezek közül egyedül a 26 éve alapított Poli-Farbe Vegyipari Kft. magyar tulajdonú. A Bács-Kiskun megyei Bócsán bejegyzett vállalat 271 munkavállalót foglalkoztat.

Forrás: magyarepitok.hu

Hasonló hírek

Állami kézbe vennék a közétkeztetést

Edit

Tudományos lézerközpont nyílik Szegeden

Géza

Szomorú hír! A munkavállalók fele a mobilján szabadidejében is dolgozik

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------