Hirmagazin.eu
Főoldal » Magyar darázsölyv útja Afrikába..
Természetvédelem, élőlények védelme

Magyar darázsölyv útja Afrikába..

Hamarosan elér az afrikai kontinensre az a Magyarországról elindult darázsölyv, amelynek útját műholdas jeladóval követik.

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv nemrégiben haladt el a francia-spanyol határ felett, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő-Hanság Nemzeti Park megbízásából Lipót térségében.

A madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról, hiszen nem a középső, hanem

a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át is ugyanoda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért vissza Magyarországra.

A most megjelölt, Mária névre keresztelt madár augusztus 9. után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem sok helyen szinte méterre pontosan lemásolta a hím madár útvonalát, és nyugat-délnyugati irányban haladt feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.

Útját bárki nyomon követheti az interneten, így a szakemberek és az érdeklődők egy időben kapnak választ arra, hogy ez az afrikai átkelés mikor következik be, és ez után milyen útvonalon és hova repül a madár.

Az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, hogy Mária mellett már közel két tucatnyi faj több száz egyedét lehet már nyomon követni az interneten. Elmondta azt is, hogy

egy jeladós madár mozgásának megfigyeléséből akár egy év alatt is többet tudhatunk meg az állatfajról, mint a megelőző évszázadok, évezredek alatt.

Nyitókép: (Fotó: Kalocsa Béla)
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Északi-sarki olvadás: sokkal nagyobb a baj, mint gondolták – videó

Géza

Továbbra is szennyez a hortobágyi méregraktár

info

Tönk szélén a szemétszállítók

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------