Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Magyar darázsölyv útja Afrikába..

Hamarosan elér az afrikai kontinensre az a Magyarországról elindult darázsölyv, amelynek útját műholdas jeladóval követik.

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv nemrégiben haladt el a francia-spanyol határ felett, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő-Hanság Nemzeti Park megbízásából Lipót térségében.

A madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról, hiszen nem a középső, hanem

a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át is ugyanoda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért vissza Magyarországra.

A most megjelölt, Mária névre keresztelt madár augusztus 9. után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem sok helyen szinte méterre pontosan lemásolta a hím madár útvonalát, és nyugat-délnyugati irányban haladt feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.

Útját bárki nyomon követheti az interneten, így a szakemberek és az érdeklődők egy időben kapnak választ arra, hogy ez az afrikai átkelés mikor következik be, és ez után milyen útvonalon és hova repül a madár.

Az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, hogy Mária mellett már közel két tucatnyi faj több száz egyedét lehet már nyomon követni az interneten. Elmondta azt is, hogy

egy jeladós madár mozgásának megfigyeléséből akár egy év alatt is többet tudhatunk meg az állatfajról, mint a megelőző évszázadok, évezredek alatt.

Nyitókép: (Fotó: Kalocsa Béla)
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Norvégiában kitiltják a benzin- és dízelautókat

info

Elfoglalták műfészküket a pilisi fekete gólyák

info

Csúcsához ért a tiszavirágzás Szegednél

info