Image default
Külföld

Magyar adományból épül gyerek- és családsegítő központ a szíriai Aleppóban! Szolj hozzá, oszd meg!

A Magyar Kolping Szövetség tízmillió forintot gyűjtött össze és ajánlott fel, hogy gyerek- és családsegítő Kolping-ház épüljön a polgárháború sújtotta szíriai Aleppóban.

Az adományt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Programmegvalósításáért felelős államtitkára vette át Budapesten.

Azbej Tristan elmondta: a ház kifejezetten a szíriai polgárháborút túlélő, traumatizált gyermekeket és a válsághelyzetben lévő családokat fogja segíteni.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Márki Gábor, a Hungary Helps ügynökség vezérigazgatója az ügynökség megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón az államtitkárság budapesti épületében 2019. április 16-ánFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A katolikus Kolping-mozgalom család- és gyermeksegítő közösségi házakat működtet Magyarországon, és szeretnék, ha Aleppóban is felépülhetne egy ilyen központ.Kitért arra, hogy a mozgalom vezetői „egyrészt erkölcsi értelemben csatlakoznak a magyar kormány üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps Programjához”, másrészt az államtitkárság segítségét kérik a központ megvalósításához.

Az államtitkár hozzátette:amennyiben nem romlik a biztonsági helyzet Szíriában, még ebben az évben felépülhet a központ,ahol a szakmai képzés, nevelés, szabadidős foglalkozások mellett különös hangsúlyt kap a traumatizált gyermekek lelki gondozása.

A központ működéséhez a Kolping Szövetség szakembereket ajánlott fel, és az aleppói melkita egyház szakmai közreműködésére is számítanak.

A lebombázott AleppoFORRÁS: AFP/KARAM AL-MASRI

Azbej Tristan úgy fogalmazott:„ez az adomány is tanúsítja, hogy a Hungary Helps a magyar szolidaritás programja, jóval több, mint kormányzati program. Annyi szolidáris magyar ember és közösség fejezte ki támogatását az ügyünk iránt, hogy összmagyar programnak tekinthető”.Felidézte, hogy a múlt hónapban hasonló összegű, az üldözött keresztények megsegítésére szánt adományt vehetett át a partiumi Királyhágómelléki Református Egyházkerülettől, és folyamatosan érkeznek adományok Beregszásztól Székesfehérvárig, Budapesttől Gyomaendrődig.

Az adományt felajánló Magyar Kolping Szövetség katolikus lelkiségi mozgalom,melynek tagjai a szociális problémák megoldását tekintik fő feladatuknak.

A mozgalmat egy német pap, Adolph Kolping alapította, aki 1849-ben kölni egyházmegyés papként kezdte szervezni a Katolikus Legényegyletet.Célja a munkás fiatalok keresztény szellemben nevelése és érdekeik védelme volt.A mozgalom tagjai legényházakat hoztak létre, ahol munkaidő után tanították, nevelték a fiatalokat, és a legényegylet foglalkozott tagjai betegbiztosítási és érdekvédelmi ügyeivel is.

Ezekből a legényházakból bontakozott ki a Kolping Művek világszervezet, melynek az alapító halálakor, 1865-ben 24 600 tagja volt.

Magyarországon Adolf Kolping látogatása után, 1856-ban alakult meg az első, fővárosi egyesület.Az első világháborúig a mozgalom folyamatosan terjedt. 1922-ben 58 egyesülettel alapították meg a Legényegyletek Nemzeti Szövetségét. 1946-ban több mint 200 helyi egyesület létezett.

Szakmai tanfolyamokat, iparos versenyeket és kiállításokat, házasságra felkészítő előadásokat, kulturális rendezvényeket szerveztek.1946-ban Rajk László kommunista belügyminiszter betiltotta a szövetséget.A rendszerváltozás után az első újjáalakult szervezeti egység a Pécsi Kolping Család volt, mely 1989 februárjában kezdte működését.

A Magyar Kolping Szövetség 1990 novemberében alakult meg.

 

Hasonló hírek

Nem utazhat Székelyföldre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (videó)! Szólj hozzá, oszd meg!

Géza

Rálőttek egy menekültszállásra Németországban

Edit

Észak-Korea is ünnepel! Boldogságról tanúskodnak a képek!

Géza