Belföldi hírek

Máglyatűz: könnyen lehet, hogy kegyetlen időszak jön (Olvasd el és hallgasd meg!)

A jelen geopolitikai és történelmi helyzetéből indul ki és egy fiktív háborúba sodorja Közép-Európát David Autere könyve, a Máglyatűz.

„David Autere a szerző, de ez egy álnév” – mondta az InfoRádiónak Balogh Ákos, a Reakció Kiadó szerkesztője. Az író jól ismeri a könyvben szereplő geopolitikai, történelmi és katonai körülményeket és eseményeket. A regény több mint huszonöt éven át készült, legelső változata még a ’90-es években született írógépen. „Ahhoz képest gyakorlatilag minden kicserélődött egy szereplő és egy helyszín kivételével” – tette hozzá Balogh Ákos.

A szerző bejárta könyvének helyszíneit, így volt a kelet-ukrán fronton, az Egyesült Államokban, Irakban, Afganisztánban és Európában.

A geopolitikai thriller a meg nem határozott közeljövőben játszódik. „Arról szól, hogy a különféle etnikai ellentétben milyen lehetőségeket látnak a nagyhatalmak, illetve hogyan igyekeznek ezekbe beleavatkozni” – mondta a kiadó szerkesztője. „Egy elképzelt Székelyföldi konfliktus esetén vázolja fel, hogy milyen nagyhatalmi érdekek jelenthetnek meg” – tette hozzá. A könyv történelmi hátteret is az a régióról és annak konfliktusairól, hipotetikusan írja le, hol, mi, miért történhetett. Mesél a magyar és a román nemzeti sérelmek eredetéről, de bemutatja az orosz nagyhatalmi döntési logikát is. „Volt aki azt mondta, hogy gyakorlatilag inkább egy geopolitikai nagy elemzés vagy geopolitikai oktató könyv, csak egy regénybe van belecsomagolva” – emelte ki Balogh Ákos.

Kapcsolódó hanganyag:

A kötet borítóján Vlagyimir Putyin orosz elnök látható. „A könyvnek van egy nagyon fontos és nagyon erős orosz szála, ami arról szól, hogy az oroszok hogyan élik meg ezt az egész helyzetet, amibe kerültek” – indokolta a kiadó szerkesztője. A regény kitér arra is, hogy csapódik le bennük a gazdasági és katonai jelentőségük közti különbség, ellentmondás. „Hogyan gondolnak majd Ukrajnára, vagy mondjuk hogyan gondolnak arra, ami az elmúlt öt-tíz-tizenöt évben történt a világ különféle konfliktuszónáiban” – egészítette ki Balogh Ákos. Ahogy arról is szól, milyen orosz érdekek sérültek Líbiában és Irakban, illetve hogy miért érezhetik úgy, hogy a Nyugat sok esetben becsapta őket.

Az eddigi visszajelzések alapján egy sűrű és kegyetlen regény készült. „Néhol tényleg nyers, de ennek a kegyetlenségnek szerepe és célja van a könyvben, mert az egyik üzenete, hogy könnyen lehet, hogy egy kegyetlen időszak jön, és amit mi az elmúlt évtizedekben megéltünk arra úgy fogunk visszaemlékezni, mint a boldog békeidőkre” – fogalmazott a szerkesztő, aki a könyvet azoknak ajánlja, akiket érdekel a történelem, a különféle katonai és titkosszolgálati szervezetek világa, illetve a magán biztonsági szolgálatok működése.

Forrás: infosart.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Lázár: hidegvágóval próbálnak átjutni a határkerítésen

Géza

Változások a május 1-jei programok miatt Budapesten

info

Február végén lezárják a metróállomást a Széll Kálmán tér felújítása miatt

info