Image default
Gazdaság

Madárinfluenza egy Békés megyei kacsaállományban

2015 02 25 043408
Forrás: mti | 2015. 02. 24. 19:27:00

Madárinfluenza vírus H5N8 szerotípusának jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A hivatal gyors beavatkozása akadályozza a vírus továbbterjedését.
Az állategészségügyi hatóság a közlemény szerint a kacsaállományban tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe – közölte a tárca.

A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk a Nébih honlapján érhetők el.

Hasonló hírek

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

Géza

Egymilliárd euró értékben gyárt vagonokat egy orosz-magyar konzorcium

Géza

Beindult az élet a magyar tőzsdén: rég volt ilyen hónap

Géza