Főoldal » Macron: Szombat reggel 33 terroristát „semlegesítettek” Maliban
Külföld

Macron: Szombat reggel 33 terroristát „semlegesítettek” Maliban

A francia katonák harminchárom terroristát semlegesítettek szombat reggel Maliban, Mopti térségében

– közölte Abidjanban Emmanuel Macron francia elnök.

A művelet során a francia katonák kiszabadítottak két mali csendőrt, akiket a dzsihadisták túszul ejtettek, és egy foglyot ejtettek – tette hozzá a francia államfő az elefántcsontparti francia közösség előtt mondott beszédében.

A francia hadsereg rendszerint „semlegesítésről” tesz bejelentést, és nem részletezi, hogy megölte vagy foglyul ejtette az ellenséget. Az elnöki hivatalhoz közel álló forrás szerint azonban Maliban végeztek a 33 terroristával a francia katonák.

Macron jelentős sikernek nevezte a szombat reggeli akciót, amely a Száhel-övezetben zajló Barkhane fedőnevű nemzetközi terrorellenes hadműveletnek és a francia haderő Malinak nyújtott támogatásának köszönhető.

Macron péntek este jelentette be Abidjanban, hogy Franciaország folytatni akarja a Barkhane hadműveletet.

November végén 13 francia katona vesztette életét egy helikopterszerencsétlenségben Maliban. A balesetet követően Macron nyilvánosan megkérdőjelezte a veszélyes művelet folytatását.

A Szaharától délre eső területen, amely széltében az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig terjed, számos fegyveres csoport tevékenykedik, egyesek az Iszlám Államnak, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

A francia elnök január 13-án tervez csúcstalálkozót a Száhel-övezet G5-országainak vezetőivel. Macron világos elkötelezettséget kíván ezektől az országoktól a francia katonai jelenlétet, valamint a terrorizmus elleni harcot illetően.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szíriai migráns késelt meg egy fiatal nőt Németországban

Géza

Megkezdődött a világ legnagyobb könyvünnepe

Géza

Fémkonténerekből épít vasfüggönyt Ausztria a magyar határra!

Mazsi