Image default
Belföldi hírek

Ma van az Áldozatvédelem Világnapja – ebből az alkalomból készített cikket az ORFK! Oszd meg!

A bűncselekmények áldozatairól való megemlékezésen túl február 22. napja a megelőzés és a segítségnyújtás fontosságát szimbolizálja. (2019. 02. 22., p – 05:26, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

 

A rendőrség prevencióért felelős munkatársainak célja, hogy a lakosságot minél szélesebb körben informálják a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények módszereiről, ajánlásokat adjanak azok megelőzési lehetőségeiről. A bűnmegelőzési tematikájú, országszerte megtartott előadásokból merített tájékozottság, az abból fakadó éberség mind segíthetnek abban, hogy a lakosság biztonságérzete fokozódjon. Sok esetben az egymásra való odafigyelés, a kellő óvatosság, elővigyázatosság segíthet megmenteni az embert attól, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

A rendőrség áldozatokért folytatott munkája azonban nem merül ki a bűnmegelőzési tevékenységek propagálásában: amennyiben a bűncselekmény bekövetkezett, kollégáink igyekeznek segítséget nyújtani a következmények enyhítésében. Így például a büntetőeljárás rendőrségi szakaszában kiemelten kezeljük az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi és adatvédelmi jogainak érvényesülését, illetve a másodlagos áldozattá válás megelőzését. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra, hogy a nyilvánosságra hozott információk ne sértsék se az áldozatok, se a hozzátartozók magánéletét, emberi méltóságát, adatvédelmi, személyiségi, kegyeleti jogait. A rendőrség segítséget nyújthat oly módon is, hogy az áldozat és segítő szervezetek között közvetít.

A bűncselekmény áldozata azonban nem kizárólag a bűncselekmény közvetlen sértettje, hanem olyan személy is lehet, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet. Ez a sérelem nemcsak testi jellegű lehet: lelki sérülés, érzelmi megrázkódtatás vagy olyan vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll.

A rendőrség munkája az áldozatokkal való törődés terén is igen sokrétű, ám ezen tevékenységek eredményes, hatékony teljesítése nem lenne lehetséges a lakosság, a sértettek együttműködése, bizalma nélkül.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, hívja az alábbi telefonszámok egyikét és kérjen segítséget:

Rendőrség: 112

Telefontanú: 06 80 555 111

Áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 20 55 20

http://www.police.hu/ugyintezes/mit-tegyek

Forrás: police.hu

Hasonló hírek

Ki kell adni az idei szabadságot a dolgozóknak!

Géza

Hazatértek rendőreink Szerbiából és Macedóniából

Géza

Együtt jobban érvényesíthetik érdekeiket a V4-ek az unióban

Géza