Hirmagazin.eu
Főoldal » Ma van az Áldozatvédelem Világnapja – ebből az alkalomból készített cikket az ORFK! Oszd meg!
Belföldi hírek

Ma van az Áldozatvédelem Világnapja – ebből az alkalomból készített cikket az ORFK! Oszd meg!

A bűncselekmények áldozatairól való megemlékezésen túl február 22. napja a megelőzés és a segítségnyújtás fontosságát szimbolizálja. (2019. 02. 22., p – 05:26, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

 

A rendőrség prevencióért felelős munkatársainak célja, hogy a lakosságot minél szélesebb körben informálják a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények módszereiről, ajánlásokat adjanak azok megelőzési lehetőségeiről. A bűnmegelőzési tematikájú, országszerte megtartott előadásokból merített tájékozottság, az abból fakadó éberség mind segíthetnek abban, hogy a lakosság biztonságérzete fokozódjon. Sok esetben az egymásra való odafigyelés, a kellő óvatosság, elővigyázatosság segíthet megmenteni az embert attól, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

A rendőrség áldozatokért folytatott munkája azonban nem merül ki a bűnmegelőzési tevékenységek propagálásában: amennyiben a bűncselekmény bekövetkezett, kollégáink igyekeznek segítséget nyújtani a következmények enyhítésében. Így például a büntetőeljárás rendőrségi szakaszában kiemelten kezeljük az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi és adatvédelmi jogainak érvényesülését, illetve a másodlagos áldozattá válás megelőzését. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra, hogy a nyilvánosságra hozott információk ne sértsék se az áldozatok, se a hozzátartozók magánéletét, emberi méltóságát, adatvédelmi, személyiségi, kegyeleti jogait. A rendőrség segítséget nyújthat oly módon is, hogy az áldozat és segítő szervezetek között közvetít.

A bűncselekmény áldozata azonban nem kizárólag a bűncselekmény közvetlen sértettje, hanem olyan személy is lehet, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet. Ez a sérelem nemcsak testi jellegű lehet: lelki sérülés, érzelmi megrázkódtatás vagy olyan vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll.

A rendőrség munkája az áldozatokkal való törődés terén is igen sokrétű, ám ezen tevékenységek eredményes, hatékony teljesítése nem lenne lehetséges a lakosság, a sértettek együttműködése, bizalma nélkül.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, hívja az alábbi telefonszámok egyikét és kérjen segítséget:

Rendőrség: 112

Telefontanú: 06 80 555 111

Áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 20 55 20

http://www.police.hu/ugyintezes/mit-tegyek

Forrás: police.hu

Hasonló hírek

Kiemelt hír: Megszólalt Lázár János: ezért folytatja nélküle a Miniszterelnök! Osszátok meg!

Géza

Szabó: Vesztegetés gyanúja miatt is eljárás indult Botka László ellen

Géza

Több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------