Image default
Programinfó Vadászat hírei

Ma Szent Hubertus ünnep a Szent Anna kápolnában

2016. november 6.-án (vasárnap) 14.00 órától, az Abasár melletti Sár-hegyen a Szent Anna kápolnában tartják az immár hagyományos, negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Hubertus misét.

Szent Hubertus ünnep a Szent Anna kápolnában

(Szent Hubertus (kb. 656 – 727. május 30., Tervuren, Németalföld) a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje, aki kb. 705 és 727 között Liège (Lüttich) városának püspöke volt és a város védőszentje.)

Program:

13,00 – Gyülekező a kápolna előtti tisztáson

13,45 – Vadászkürtösök bemutatója

14,00 – Ünnepi szentmise a kápolnában

A szentmise után kötetlen beszélgetésre, a büfésátornál apró süteménnyel, forralt borral, teával és az abasári újborokból kóstolóval várják az érdeklődőket.

A Szent Anna kápolna gyalogosan elérhető a Mária úton Abasár, Gyöngyös és Mátrafüred felől. Gépkocsival műúton megközelíthető a 24-es főútról a LEAR gyárig, vagy Abasárról a Szőlőskert úton a hegygerincig (mindkét helyről 10 perc sétára található a kápolna).

kapolna-300x227

Szent Anna kápolna az 1930-as években, a Szent Anna napi ünnepről, valószínűleg Oberten Odiló fotografálta le a sokaságot.

A sárhegyi Szent Anna kápolna nagyon régi kultuszhely. 1673-ban már Rómától is kapott búcsúengedélyt, a gyöngyösi historia domus szerint július 8-án a házfőnök, Kolozsvári Bertalan sürgette meg annak „elfogadását” az egri püspöknél. „Mivel Nagyságos Uram Gyöngyös városához közel lévő Szent Anna asszony kápolnájához mostanában érkezett a búcsúról való bulla, ezen alkalmatossággal pro confirmatione fel küldöttem nagyságodnak, kérvén, azon nagyságodat alázatosan, hogy confirmálja azon bullát…” – kezdte levelét Kolozsvári Bertalan, hogy július 26-ra minden rendben legyen.

Forrás: OMVK Heves megyei Területi Szervezete

Hasonló hírek

Van már programod október 10.-ére?

info

Új vadászati szabályozás januártól

Edit

Halfesztivál Szegeden

Edit