Hirmagazin.eu
Főoldal » Ma itt csap le zivatar
Időjárás

Ma itt csap le zivatar

forrás: met.hu

Borsú időre, záporokra, zivatarokra számíthatunk. Néhol a szél viharossá fokozódik. A hőmérséklet 17 és 22 Celsius közé hűl.

Kezdetben túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd a déli óráktól északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon azonban estig többnyire zárt marad a felhőtakaró.

Délelőtt sokfelé lesz eső, zápor, néhol zivatar, később a tartós eső keletre húzódik, másutt szórványosan alakul ki zápor, zivatar.

Ma itt csap le zivatar
MTI Fotó: Kollányi Péter

 

Az északnyugati, nyugati szelet többfelé kísérik erős, zivatar környezetében néhol viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között várható.

Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Melegebb volt az idei nyár a szokásosnál

Bár az idei volt a második legcsapadékosabb július a mérések óta, és augusztus is csaknem 1 fokkal hűvösebb volt mint a sokéves átlag, összességében a nyár középhőmérséklete kissé a normálérték felett alakult – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 20,8 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal haladja meg az 1980-2010-es normálértéket. Júniusban és júliusban több meleg periódus volt, többször megdőltek a napi hőmérsékleti melegrekordok. A júniusi havi középhőmérséklet 1,3, a júliusi pedig 0,7 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. Az augusztus viszont a normál értékhez képest 0,8 fokkal hűvösebb volt.

Az idén nyáron a legalacsonyabb hőmérsékletet, 2,4 fokot június 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mérték. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 36,9 fokot pedig július 12-én a meteorológiai szolgálat kecskeméti állomásán rögzítették.

Mint kifejtették: június végén egy anticiklon határozta meg az ország időjárását, amelynek hatására jelentősen emelkedett a levegő hőmérséklete. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tiszti főorvos június 23-án 0 órától június 26. éjfélig hőségriasztást adott ki. Országos átlagban ezeken a napokon 25 Celsius-fok felett alakult a napi átlaghőmérséklet, sok helyen még az éjszakai órákban sem csökkent a minimum hőmérséklet 25 fok alá.

DBZOL20150706026
Szalmakalapot viselnek az erős napsütés ellen fiatal nők a budai Várban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Július elején pár átlag körüli napot ismét hőséghullám követett, majd egy érkező frontrendszerhez kapcsolódó viharzóna gyorsan megfordította a helyzetet. Ennek következtében július 16-án és 17-én 5-6 fokkal alacsonyabb volt a napi országos középhőmérséklet mint a sokéves átlag. Augusztus közepén hidegfrontok sorozata érintette az országot, amelyek hatására az ország számos területén jelentősen lehűlt a levegő – írták.

Az idén nyáron is több új melegrekord született. Június 17-én a legmagasabb minimum hőmérsékleti országos rekord dőlt meg, ekkor Sándorfalván a leghidegebb órában is 24,3 fokot mértek. Június 25-én a legmagasabb országos és egyben a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt: Lágymányoson 23,9, Fonyódon pedig 23,8 fokig hűlt a levegő. Ugyanezen a napon 2 fokkal megdőlt a napi melegrekord is: Újpesten 35,9 fokot mértek.

Augusztus közepén több hidegfront vonult át az országon, ekkor új hidegrekordokat is regisztráltak. Augusztus 12-én például Tésán és Murakeresztúron 4,5 fok volt, 13-án Zabaron dőlt meg a hidegrekord, 4 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Júniusban 10 százalékkal hullott több a szokásosnál, az augusztus viszont a szokásosnál szárazabb volt, mintegy 20 százalékkal maradt el az átlagtól a havi csapadékösszeg.

A július viszont rendkívül csapadékosnak bizonyult, az 1901-től vezetett mérések óta az idei volt a második legcsapadékosabb országos átlagban, csaknem kétszerannyi eső hullott, mint egy átlagos júliusban. Július közepén országszerte jelentős károkat okoztak a szupercellákhoz kapcsolódó felhőszakadások, heves zivatarok, orkán erejű szelek és jégesők, sok helyről jelentettek borsónyi, vagy meggy és dió méretű jégesőt és a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék több településen okozott árvizeket és károkat. Több településen 10 perc alatt 20 milliméternél is több eső hullott, így napi összesítésben néhány helyen 100 milliméternél is több esőt mértek. Július 13-án például több mint 103, Poroszlón több mint 128 milliméternyi eső hullott egy nap alatt.

A háromhavi mennyiség országos átlagban 250 milliméter körül volt, ami csaknem 30 százalékkal több mint az 1980 és 2010 közötti nyári csapadékösszegek átlaga. A legtöbb csapadékot Sümegen regisztrálták, ahol több mint 352 milliméternyi eső hullott a nyáron – írta elemzésében a meteorológiai szolgálat.

 

Hasonló hírek

A sok napsütés mellett élénk lesz a szél is

Géza

Zivatarfigyelmeztetést adtak ki ezekre a megyékre

Edit

Ma is tavaszias lesz az idő

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------