Hirmagazin.eu
Főoldal » Ma apák napját ünnepel a világ
Belföldi hírek

Ma apák napját ünnepel a világ

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Megnőtt az elvárás a magyar férfiak irányában arra vonatkozóan, hogy még többet dolgozzanak, holott a szakemberek szerint apaként otthon sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk a gyermeknevelésben vagy a háztartásban. Vasárnap apák napját ünnepel a világ.

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. 1908 júniusában tisztelegtek először az apák előtt. 1972-ben Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták ennek megünneplését. Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.

A kettős szerep jellemző a magyar apákra: egyrészt apaként otthon sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk a gyermeknevelésben vagy a háztartásban, másrészt, főleg a fiatal apáknak munkával telik minden napja.

Ráadásul egyes felmérések szerint ez utóbbi elvárás a 2008-as krízis óta nőtt Magyarországon a férfiak irányában. A fiatal generációban ugyanakkor már sokkal nagyobb igény a családbarát munkahely iránt – mondta el Léder László pszichológus, az Apafüzet társszerzője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fel kellene ismerni, hogy az apának ugyanakkora szerepe van a gyermek nevelésében, mint az édesanyának – hangsúlyozta a szakember.

A közbeszédben gyakran apa-fiú kapcsolatokra koncentrálnak, holott az apa-fiú és apa-lány kapcsolat ugyanolyan rangú.

Vasárnap apák napját ünnepel a világ.
MTI Fotó: Varga György

 

Jó kapcsolat, jobb esélyek

Azoknak a lányoknak, akiknek jó a kapcsolatuk az édesapjukkal, mindenféle esélyük jobb az életben, mint azoknak, akinek nem megfelelő ez a kapcsolat – magyarázta a szakember.

Az apa-fiú kapcsolatokra utaló kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy egy apának egyáltalán nem kell macsónak lennie, és „vad férfiprogramokba” belevonnia a fiát. Ha az apa szereti a fiát, abból a gyermekből egészséges férfi lesz – húzta alá a pszichológus.

Hozzátette, hogy habár nagyon anya-gyermek centrikusak a családmodelljeink, a passzív, kívülálló apaszerep nem felel meg a valóságnakposzt, és már a családtervezésben is sokszor nagy szerepe van az apának.

A kutatások szerint az elvált szülők esetében is nagyon fontos, hogy milyen a kapcsolata az apával a gyermeknek – magyarázta Léder László.

Szarka Miklós családterapeuta a műsorban arról beszélt, hogy mi történik, ha egy családban az apa részben, vagy teljesen hiányzik: a férj-feleség kapcsolatban az ún. szerepfeszültségek jelensége – amely az apa-anya kapcsolatban, vagy a válások, különélések, a válást megelőző krízis időszakban, vagy az alatt, majd után jellemző – súlyos férfi-nő önértelmezési zavarhoz vezet.

A családterapeuta úgy véli, fontos, hogy az apát minden helyzetben úgy lássa a gyermek, hogy érzelemgazdagon teszi azt, amit ő tesz, legyen szó akár munkáról, fűnyírásról, tanulásról, olvasásról. Hiszen a fiúgyermek számára elengedhetetlen a hiteles apa, ebből rakja össze a saját férfimintáját, ezáltal válik maga is férfivé – húzta alá.

A gyermek számára fontos a hiteles szülői kapcsolat, mint minta: hiszen az érzelem- és ingergazdag édesanya-édesapa, férj-feleség kapcsolatból veszi át a kapcsolati mintákat, amely alapján maga is kapcsolatban tud viselkedni – mondta Szakra Miklós.

 

Hasonló hírek

Névnapok november 10-én

info

Ugyanott tartunk, mint 2015-ben, Európa déli, délkeleti határai védtelenek

Géza

Elismerte Bokros Lajos, hogy Soros György egyetemétől kapja a pénzt

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------