Hirmagazin.eu
Főoldal » Lukasenka gépfegyverrel a kezében szállt le a gépről – Tüntetők tízezrei és katonák az utcákon Minszkben – fotók, videó
Külföld

Lukasenka gépfegyverrel a kezében szállt le a gépről – Tüntetők tízezrei és katonák az utcákon Minszkben – fotók, videó

Vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve tízezrek tüntettek a minszki Függetlenség terén. A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban emberek alkottak élőláncot szolidaritásból a Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel.

Lukasenka eközben fekete overallban és baseball sapkában valamint egy gépfegyverrel a kezében szállt ki az elnöki helikopterből, és így indult el a Függetlenségi palota épülete felé – szúrta ki a Mérce a Tut.by csatorna alapján.

A hatóságok több metróállomást is lezártak Minszkben, így az embersokaság gyalogosan kelt útra a békés tüntetésre. A rendőrség hangosbemondókkal felhívta a figyelmüket arra, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson.

A tüntetést követően az új Fehéroroszországért egy szabadság menetet is akarnak tartani. Múlt vasárnap százezrek vonultak fel a kétségeket maga után vonó hatodik mandátumát megszerző Lukasenka ellen.”A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják” – nyilatkozta a belügyminisztérium.

Ivan Kubrakov, a minszki rendőrség vezérőrnagya videóüzenetben felszólított mindenkit, arra, hogy kerüljék el a Függetlenség terét.

Lukasenka, figyelmeztet, hogy vasmarokkal fog fellépni azokkal szemben, akik külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban.

A védelmi minisztérium asárnapi közleményéből megtudjuk, hogy mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét. Illetve az emlékművek térségében történő esetleges rendbontások és zavargások esetén a tüntetők már nem a városi rendőrséggel, hanem a hadsereggel kerülnek szembe.

“Felekezeteink álláspontja meglep” – mondta Lukasenka szombaton. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében nyomatékosította, hogy a papoknak nem kellene az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Amennyiben mégis megtörténne, úgy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintetteknek pedig szégyellni kell magukat.

A Szabadság Útja nevű fehérorosz tüntetés résztvevőivel alkotott élőlánc egyfajta gesztusként a Balti Út évfordulóját jelölte. Mint 1989. augusztus 23-án, amikor mintegy kétmillió ember alkotott élőláncot a három balti országban.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, így köszöntötte a rendezvényt: “Támogatom őket és mindig is kiállok a szabad választásokért és a nép akaratának érvényesüléséért”

Twitter-oldala szerint a Szabadságot Fehéroroszországnak szolidaritási lánc résztvevőjeként Egils Levits lett elnök is részt vett Rigában.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szerint hazájában az élőlánc Vilniustól a 40 kilométerre lévő határig terjed.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu
Fotó: MTI/EPA

Hasonló hírek

Kinek jut eszébe egy kigyulladt autó mellett álldogálni? Ennek a férfinek igen, s nem meglepő, mi lett a dolog vége – videó

Géza

Példaképnek nevezte Orbán Viktor Miniszterelnökünket az Olasz Testvérek elnöke

Géza

Lehet-e a terrorizmus áldozatait iráni pénzből kártalanítani? – kérdezi a bíróság Washingtontól

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------