Hirmagazin.eu
Főoldal » LMBTQ-mesék – Amikor a gyönyörű királylány és a boszorka egymásba szeret
Életmód hírek

LMBTQ-mesék – Amikor a gyönyörű királylány és a boszorka egymásba szeret

Alattomos mesekönyv, de nem is az, inkább …

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Hollie Adams)

Kívülről átlagosnak látszó mesekönyv

A 91. Ünnepi Könyvhétre időzítve megérkezett az első, kizárólag magyar szerzők tollából született LMBTQ-mesekönyv, Meseország mindenkié címmel. A könyv klasszikus mesék leszbikus, homoszexuális és transznemű motívumokkal átírt történetekkel kívánja már az óvodáskorban népszerűsíteni az azonos nemhez való vonzódást.

A mesekönyv megjelenése, a borító rajza alapján lehetne klasszikus mesekönyv is, ráadásul az ismert mesetörténeteket alakítja át. A most általunk kiemelt egyik történet szerint egy boszorkány elrabolja a gyönyörű királylányt, majd a bátor herceg és barátja elindulnak, hogy kiszabadítsák, és egyikük feleségül vegye. Azonban útjuk során ráébrednek homoszexuális énjükre, így egymásba szeretnek.

A mese végéhez közeledve megtudhatjuk azt is, hogy a királylány is a saját neméhez vonzódik,

és talán örök boldogságra lel a boszorkány oldalán.

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye” – ajánlotta a könyvet a kiadó oldalán Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Felmerül persze az egyszeri olvasóban a kérdés, ha szinte minden szereplő úgymond másságháttérrel bír, mennyiben mindenkié ez a meseország.

Ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk – szerepel a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent kötet fülszövegében. Kérdés persze, hogy ezen irodalmi eszköz mennyire állja meg a helyét. Nemrég például a Rimbaud Barátai egyesület fogalmazta meg ellenvéleményét Rimbaud és Verlaine földi maradványainak egymás mellé helyezéséről a Pantheonban. Alain Tourneux egyesületi elnök elismerte, hogy Rimbaud számos homoszexuális számára emblematikus figura, de szerinte valószínűleg ezt a költő nem vállalná fel. „Rimbaud intenzíven és egyszerre több életet akart élni minden szempontból” – hangsúlyozta.

Alattomos módszer: a gonosz szereplők heteroszexuálisok

A kötetben szereplő mesék egyik közös vonása még, hogy a gonosz szereplők heteroszexuálisok. Az újraírt mesék ezzel nyilván azt hangsúlyozzák, hogy ez a gonosz szereplő nem képes haladni a korral, illetve az ósdi hagyományok valójában akadályok, amelyek eltorlaszolják az önmegvalósítás és kiteljesedés szabados útját.

A novemberi LMBTQ-szabadegyetem célja hogy vidéken is lobbistákat képezzenek ki – mondta Schittl Eszter, a CitizenGO magyarországi kampányfelelőse.

A Nyugatról érkező ideológia most kezd megerősödni hazánkban, bár a felnőttek körében kevés beolyásoló erőt rejt. A gyerekeket és a fiatalokat tudják leginkább elvinni az általuk kívánt irányba.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a gyermekeket összezavarják ezek a történetek. Az együttműködési készséget másfajta szereplőkkel, másfajta mesékben is előhívják, itt azonban a nemi identitás gyökereinek összezavarása.

Ez nagyon sokat árthat, hiszen a nemi identitás abban a korban még nem kialakult.

A természetről való ösztönös tudást zavarja össze ez a könyv

és rendkívül alattomosan, a klasszikus mesékbe csomagolja mondanivalóját – tette hozzá a neveléskutató.

hirado

Hasonló hírek

Megemlékezünk szeretteinkről

Géza

Magasról tett a székelyekre az Index volt főszerkesztője

Géza

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------