Image default
Külföld

Ljubljana szerint Ausztria nem fogad újabb menekülteket az országból

forrás: MTI

Ausztria arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet – közölte vasárnap éjszaka a szlovén belügyminisztérium. Osztrák részről viszont azt közölték, hogy “a status quo nem változik”, és azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

BREGANA, CROATIA - SEPTEMBER 20: Refugees are seen beside tents as they wait at the Croatia's border town Bregana to cross into Slovenia on September 20, 2015. Around 700 refugees stay in tents near Bregana border crossing as they wait to cross into Slovenia. Stipe Mayic / Anadolu Agency
BREGANA, CROATIA – SEPTEMBER 20: Refugees are seen beside tents as they wait at the Croatia’s border town Bregana to cross into Slovenia on September 20, 2015. Around 700 refugees stay in tents near Bregana border crossing as they wait to cross into Slovenia. Stipe Mayic / Anadolu Agency

Az STA szlovén hírügynökség által idézett szlovén minisztériumi közlemény szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásnak leállításáról. Azzal indokolta ezt, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása.

EPA/MARIJAN MURAT

Az osztrák tárca szóvivője viszont az APA osztrák hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a hívás kezdeményezője a szlovén fél volt, és a kérés a határon átengedett bevándorlók napi számának növelésére vonatkozott, amit Bécs azért nem kíván elfogadni, hogy a határon ellenőrizhető maradjon az átlépők mozgása. Egyik közlésből sem derül ki, hogy a két miniszter beszélt-e konkrét számadatokról.

Szlovénia néhány órával korábban korlátozta a Horvátországon át, jobbára közel-keleti országokból érkező menekültek fogadását azzal az indokkal, hogy nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell “az áradatot”.

Sefic szerint Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár úgy vélte: Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni.

A stájerországi tartományi rendőrség egyik illetékese hétfőre virradóra azt mondta, hogy az osztrák-szlovén határon nagyon nyugodt a helyzet, és ha valaki át kíván lépni, egyelőre átengedik osztrák területre.

 

Hasonló hírek

„Vallott” az indonéz repülőgép feketedoboza

Géza

„Hibás értelmezés” – Cáfolja a pápa, hogy baloldali lenne

Edit

600 milliót nyert a lottón, teljesen tönkrement az élete

Mazsi