Főoldal » Listavezető lett Magyarország, de ennek nem lehet örülni
Egészség - betegség

Listavezető lett Magyarország, de ennek nem lehet örülni

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségekben. Magyarországon csaknem kétszer annyian halnak meg rákban, mint ahány emberrel Cipruson végez a kór.

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedések miatt. Az uniós országok közül Ciprus, Finnország és Málta áll a legjobban – idézte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) az Eurostat Rákellenes Világnap alkalmából készült összeállítását a Napi.hu. Az adatok szerint Európában 2016-ban több mint 1,2 millióan haltak meg daganatos betegségben, többségük, (656,1 ezer) férfi volt.

A legtöbb áldozatot a tüdőrák szedte Európában, minden ötödik halálozást ez okozott. A második leggyakoribb kórok a végbélrák 12 százalékkal, illetve a mellrák, 7 százalékos gyakorisággal.

A férfi 29, a nők 23 százalékának halálát daganatos betegségekkel okozták 2016-ban.

A vezető halálok a férfiak körében a tüdőrák (25 százalék), a végbél rák (12 százalékkal) és a prosztatarák (10 százalékkal). A nők többsége, 17 százaléka mellrákban hunyt el, míg a második leggyakrabban előforduló ráktípus esetükben a tüdőrák, a harmadik leggyakrabban halált okozó daganatos betegség a végbél rák.

A százezer lakosra vetített mutató alapján Magyarország áll a legrosszabbul Európában:

345 ember halálát okozta a rák 2016-ban.

A legjobb mutatókkal a mediterrán és a balti országok rendelkeznek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett Magyarországon a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma.

És így alakult a rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozások száma 2018-ban Magyarországon a KSH szerint.

Nyitókép: MTI/Oláh Tibor
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megrázó! Leukémia miatt haltak meg az egypetéjű ikerbabák

Edit

Változások lehetnek a doktori képzésben

Edit

Hogyan segítsünk a pelenkakiütésen?

info