Főoldal » Likvidálták a „megszállókat” – Máris megsértették az ukrán tűzszünetet, halottak is vannak
Külföld

Likvidálták a „megszállókat” – Máris megsértették az ukrán tűzszünetet, halottak is vannak

A december 29-től életbe léptetett újévi tűzszünet ellenére tovább folynak a harcok a Donyec-medencében, az elmúlt egy napban egy ukrán katona vesztette életét és kettő sebesült meg az állásaikat ért támadásokban – hozta nyilvánosságra az ukrán Egyesített Erők Műveletének parancsnoksága szerdán.

A sajtóközlemény szerint a szerda reggel hét óráig eltelt 24 órában a szakadár erők háromszor sértették meg a tűzszünetet, ebből egy alkalommal a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérséget vetettek be az ukrán katonák állásai ellen. A támadások a frontvonal déli részén, Mariupol körzetében, illetve az északi, luhanszki szakaszon történtek. A parancsnokság hozzátette, hogy az “orosz fegyveres erők és zsoldosaik” támadására önvédelemből, megfelelő mértékű válaszcsapást mértek az ukrán katonák, és ezzel a felderítés adatai alapján egy “megszállót” likvidáltak, négyet megsebesítettek.

December 31-én négyszer nyitottak tüzet fegyveresek az ukrán katonák állásaira, aminek következtében két ukrán katona sebesült meg.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egyszer sértették meg a tűzszünetet. Eszerint a Donyeck megyei Dokucsajevszkre nyitottak tüzet 7,62 milliméteres kaliberű lőfegyverrel, és egy egy lakóházban kárt okoztak, de senki sem sérült meg. A Luhanszk megyei szakadárok úgyszintén egy olyan támadást jelentettek, amelyet állításuk szerint az ukrán fegyveres erők követtek el kézi lőfegyverrel.

A háromoldalú – Kijev, Moszkva, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban december 27-én állapodtak meg arról, hogy az újévi ünnepekre való tekintettel december 29-től újabb fegyvernyugvást léptetnek életbe. A tűzszünetet Kijev kezdeményezte, de a kelet-ukrajnai szakadárok is egyetértettek vele, és azt ígérték, hogy tartani fogják magukat a megállapodáshoz.

A csaknem öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus során már sokadszor léptettek életbe fegyvernyugvást a térségben, de eddig egy sem bizonyult tartósnak. (MTI)

Forrás: Blikk.hu

MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Hasonló hírek

Feldarabolta anyját, és a fejével szelfizett

Mazsi

Becslések szerint az ellenzéki jobboldal győzött Franciaországban

info

Először blokkoltak terrorizmussal kapcsolatos internetes oldalakat Franciaországban

info