Hirmagazin.eu
Főoldal » Líbia szinte összes olajmezőjén leállították a termelést
Külföld

Líbia szinte összes olajmezőjén leállították a termelést

Leállították a termelést Líbia szinte összes kőolajmezőjén a Halífa Haftar tábornokhoz, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjéhez hű erők, veszélyeztetve az észak-afrikai ország pénzügyi helyzetét, és árnyékot vetve a Berlinben vasárnap kezdődött nemzetközi békekonferenciára.

A líbiai állami olajtársaság (NOC) közölte, hogy a Haftar erői által elrendelt intézkedés nyomán napi 800 ezer hordóval csökken a kőolajtermelés.

Haftar hívei szombaton blokád alá vettek egyebek között egy nagyobb olajterminált az ország keleti részén. Pénteken az általuk ellenőrzött Kelet-Líbia törzsi vezetői bejelentették, hogy lezárják az olajmezőket és terminálokat a régióban. Szerintük ugyanis az olajterminálok bevételeit a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány arra használja, hogy a szövetségese, Törökország által küldött harcosokat finanszírozzon.

A NOC forrásai az EFE spanyol hírügynökségnek elmondták, hogy Haftar erői szombaton leállították az olajtermelést a líbiai olajipar szívének számító Szidra-öbölben. A források szerint az LNA-nak a Rász-Lánúfra, Bregára, Harigára, ez-Zuveitínára és Szidrára vonatkozó döntése következtében naponta körülbelül 800 ezerrel kevesebb hordó olajat tudnak kitermelni, ami a líbiai termelés több mint 75 százaléka.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Vasárnap nemzetközi konferenciát tartanak Berlinben a német kormány és az ENSZ szervezésében a líbiai helyzet stabilizálása érdekében.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Brutális baleset: leszakadt a drótkötélpálya egy fesztiválon, a hat métert zuhanó lány kezét-lábát törte – VIDEÓ

Mazsi

Kim Dzsongun kész elrendelni a Guam elleni támadást

Géza

Venezuelai válság – Maduro különleges katonai egységet hoz létre az áram- és vízellátás védelmére

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------