Image default
Külföld

Líbia bírálta az embercsempészek elleni európai uniós katonai missziót

2015 05 19 234759
2015. 05. 19. – 15:18 forrás: MTI

Nem támogatja az Európai Unió által a földközi-tengeri menekülthullám megfékezése érdekében indítandó, embercsempészek elleni katonai missziót a nemzetközileg elismert líbiai kormány – közölte kedden Haszim al-Aribi líbiai kormányszóvivő.
“Nem fogadjuk el Brüsszel terveit, valamint országunk szuverenitásának bármiféle megsértését” – mondta Aribi a dpa német hírügynökségnek.

A kormányszóvivő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a líbiai hatóságok szeretnének átfogóan együttműködni az EU-val az embercsempészet elleni küzdelemben.

Előző nap Brüsszelben az EU-országok védelmi és külügyminiszterei arról döntöttek, hogy elindítják az EU-Navfor-Med elnevezésű haditengerészeti műveletet a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából – zömmel Líbiából – Európába tartó menekülthullám megfékezésére, és katonai erővel lépnek fel az embercsempészek ellen.

A háromlépcsős terv első szakaszában feltérképezik az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalakat. Ezután a második szakaszban megállítják és átvizsgálják a gyaníthatóan embercsempész-hajókat a tengeren. E hajókat indokolt esetben le is foglalnák.

A harmadik szakasz egyelőre a legkevésbé kidolgozott, és ENSZ-felhatalmazást, valamint líbiai hatósági együttműködést is igényelne: az uniós erők katonai akciókat hajthatnának végre akár líbiai kikötőkben is.

A polgárháborús káoszba süllyedt Líbiából származik az Európába irányuló embercsempészet nyolcvan százaléka.

Líbiában jelenleg két párhuzamos kormány és parlament működik. A fővárost, Tripolit tavaly augusztusban elfoglalta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség, és önhatalmúlag kormányt és parlamentet alakított ott, azóta a nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet a keleti Tobrukban ülésezik.

Ugyanakkor az ország nagy részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, s Líbia partszakaszának egy részét szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi sejtje ellenőrzi.
Kép: Google

Hasonló hírek

Kijev számít Budapest támogatására az Európai Unióban a tűzszüneti megállapodás ügyében

info

Most jött a hír! Terrortámadás Tokióban: gyalogosok közé hajtott egy autós

Géza

Ezerhétszázszor próbáltak bejutni a Csalagútba

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------