Hirmagazin.eu
Főoldal » Líbia bírálta az embercsempészek elleni európai uniós katonai missziót
Külföld

Líbia bírálta az embercsempészek elleni európai uniós katonai missziót

2015 05 19 234759
2015. 05. 19. – 15:18 forrás: MTI

Nem támogatja az Európai Unió által a földközi-tengeri menekülthullám megfékezése érdekében indítandó, embercsempészek elleni katonai missziót a nemzetközileg elismert líbiai kormány – közölte kedden Haszim al-Aribi líbiai kormányszóvivő.
“Nem fogadjuk el Brüsszel terveit, valamint országunk szuverenitásának bármiféle megsértését” – mondta Aribi a dpa német hírügynökségnek.

A kormányszóvivő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a líbiai hatóságok szeretnének átfogóan együttműködni az EU-val az embercsempészet elleni küzdelemben.

Előző nap Brüsszelben az EU-országok védelmi és külügyminiszterei arról döntöttek, hogy elindítják az EU-Navfor-Med elnevezésű haditengerészeti műveletet a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából – zömmel Líbiából – Európába tartó menekülthullám megfékezésére, és katonai erővel lépnek fel az embercsempészek ellen.

A háromlépcsős terv első szakaszában feltérképezik az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalakat. Ezután a második szakaszban megállítják és átvizsgálják a gyaníthatóan embercsempész-hajókat a tengeren. E hajókat indokolt esetben le is foglalnák.

A harmadik szakasz egyelőre a legkevésbé kidolgozott, és ENSZ-felhatalmazást, valamint líbiai hatósági együttműködést is igényelne: az uniós erők katonai akciókat hajthatnának végre akár líbiai kikötőkben is.

A polgárháborús káoszba süllyedt Líbiából származik az Európába irányuló embercsempészet nyolcvan százaléka.

Líbiában jelenleg két párhuzamos kormány és parlament működik. A fővárost, Tripolit tavaly augusztusban elfoglalta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség, és önhatalmúlag kormányt és parlamentet alakított ott, azóta a nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet a keleti Tobrukban ülésezik.

Ugyanakkor az ország nagy részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, s Líbia partszakaszának egy részét szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi sejtje ellenőrzi.
Kép: Google

Hasonló hírek

Titokban milliók egészségügyi adataihoz jutott hozzá a Google

Géza

Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt a híres énekes, korábban Magyarországon is járt

Géza

Különdíjat kaptak magyar informatikusok Európa egyik legnagyobb versenyén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------