Image default
Külföld

Lezárták Olaszország legmagasabb völgyhídját

Az 1200 méter hosszú Sente Longo viadukt lezárását a tartományi hatóságok azzal indokolták, hogy az egy hónappal ezelőtti földrengésben megsérült a híd, a 185 méteres főoszlop szerkezete nem biztonságos.

OrigoA híd blokádjával egy időben a közútkezelő megnyitotta a régi utat a településre. 

A hegyi út azonban jelenleg a hatalmas kátyúk miatt nehezen járható, és védőkorlát sincs. A helyi vezetés nem tudja, mivel szállítják majd az ingázó gyerekeket iskolába, az időseket pedig kórházi ellátásra.
Szakértők szerint a híd már évek óta életveszélyes. Többször figyelmeztettek arra, hogy a tartóelemek között néhol 20 centiméteres lyuk tátong. A hirtelen döntés hátterében sokak szerint az egy hónappal ezelőtti genovai hídomlás állhat. Mindkét hidat ugyanis a 70-es évek közepén ugyanolyan acélbetonos módszerrel építették.

A hegyi települések lakóit viszont a híd lezárásával, egy téli hóesés esetén elzárják a külvilágtól.

Szerdán az olasz közútkezelő vállalat munkatársai egy védőkorlátot húztak fel a két feljárónál és felrakták a behajtani tilos táblát. A tartományi hatóságok úgy döntöttek, hogy határozatlan időre lezárják a forgalom elől a Sente folyón átívelő 1200 méter hosszú hidat – közölte az M1 Híradója.

Arra hivatkoztak, hogy az augusztus 16-i, ötös erősségű földrengésben a tartóoszlopok megsérültek és nem biztonságos a híd szerkezete. A viadukt Olaszország legmagasabb közúti hídja, a főoszlop 185 méter magas. A környező hegyi falvak lakóinak létfontosságú, ugyanis ez az egyetlen, egész évben járható összeköttetésük a külvilággal.

Az augusztus közepén bekövetkezett genovai hídomlásban 43-an vesztették életüket és 16-an súlyosan megsérültek, amikor egy 210 méteres szakasz összeomlott és 38 jármű zuhant a mélybe. A romok eltakarítása akár egy évig is eltarthat. A katasztrófa okainak és felelőseinek vizsgálata azóta is folyik. Az olasz kormány a teljes olasz közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzését rendelte el.

Forrás: hirado.hu

Hasonló hírek

Bombatalálat ért egy kórházat Szíriában

info

Az oroszok most egy újabb terrorszervezetet semmisítenének meg

Géza

Sok a külföldi áldozat Isztambulban

Edit