Egészség - betegség

Lezajlott az első olyan magyar agyműtét, amelyet a Facebookon közvetíthettünk élőben

Lezajlott az első olyan magyar agyműtét, amelyet a Facebookon közvetíthettünk élőben

A beteg jelenleg altatásban van.

Véget ért a pécsi Idegsebészeti Klinikán végzett operáció, amelyet élőben közvetítettünk a Szeretlek Magyarország Facebook-oldalán.

Ahogy megírtuk, Karácsony István először motorozás közben vette észre, hogy a bal lába magától remeg, de erős koncentrációval még le tudta állítani a reszketést. Akkor volt 40 éves, most pedig 43, és már előfordul vele, hogy éjszaka is azért riad fel, mert testének bal része tetőtől talpig bénultan remeg.

A mai műtét célja az volt, hogy két elektródát ültessenek be a két agyféltekéjébe, amit egy úgynevezett neuropacemakerrel kötnek össze, hogy így szüntessék meg a rohamait.

István az agyműtét nagy részében ébren volt, sőt beszélt is. A beavatkozás vége óta viszont altatásban van.

Az orvosok a helyszínen lévő kollégánk szerint sikeresnek ítélték a műtétet, de egyelőre altatják a beteget, és a következő hetek sok mindenről döntenek majd. A neuropacemakert és az egész rendszert három hét múlva kapcsolják be. A beteg egyébként a körülményekhez képest jól van, a következő héten a gyermeke ballagására készül, mint megtudtuk.

Az élő közvetítés első része:

ÉLŐ: Agyműtét a pécsi Idegsebészeti KlinikárólFIGYELEM! A KÖVETKEZŐ KÉPSOROK A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMASAK!Önt mennyire frusztrálná, ha nem tudna kitölteni egy pohár vizet? Ha nem tudna autót vezetni? És, ha mondjuk nem tudna lejönni a lépcsőn? Nem tudna, mert a teste éppen nem hagyná.Karácsony István először motorozás közben vette észre, hogy a bal lába magától remeg, de erős koncentrációval még le tudta állítani a reszketést. István akkor volt 40 éves. Most 43, és ma már van, hogy éjszaka is azért riad fel, mert testének bal része tetőtől talpig bénultan remeg. István Parkinson-kóros. A következő pár órában agyműtéten esik át, úgy, hogy közben ébren lesz. Sőt, beszélni fog! Két elektródát ültetnek majd be a két agyféltekéjébe, amit egy úgynevezett neuropacemakerrel kötnek össze, hogy így szüntessék meg a rohamait.István és a pécsi Idegsebészeti Klinika orvosai beleegyeztek, hogy a Facebookon élőben közvetítsük az operációja egy részét. Magyarországon először. Technikai támogatás: MyActionCam

Közzétette: Szeretlek Magyarország – 2018. április 26., csütörtök

Az élő közvetítés második része:

ÉLŐ: Agyműtét a pécsi Idegsebészeti KlinikárólFIGYELEM! A KÖVETKEZŐ KÉPSOROK A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMASAK!Önt mennyire frusztrálná, ha nem tudna kitölteni egy pohár vizet? Ha nem tudna autót vezetni? És, ha mondjuk nem tudna lejönni a lépcsőn? Nem tudna, mert a teste éppen nem hagyná.Karácsony István először motorozás közben vette észre, hogy a bal lába magától remeg, de erős koncentrációval még le tudta állítani a reszketést. István akkor volt 40 éves. Most 43, és ma már van, hogy éjszaka is azért riad fel, mert testének bal része tetőtől talpig bénultan remeg. István Parkinson-kóros. A következő pár órában agyműtéten esik át, úgy, hogy közben ébren lesz. Sőt, beszélni fog! Két elektródát ültetnek majd be a két agyféltekéjébe, amit egy úgynevezett neuropacemakerrel kötnek össze, hogy így szüntessék meg a rohamait.István és a pécsi Idegsebészeti Klinika orvosai beleegyeztek, hogy a Facebookon élőben közvetítsük az operációja egy részét. Magyarországon először. Készítette: Pintér Luca és Kálló PéterTechnikai támogatás: MyActionCamA közvetítés első részét itt találod:https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/eloben-kozvetitunk-egy-agymutetet-a-szeretlek-magyarorszag-facebook-oldalan/

Közzétette: Szeretlek Magyarország – 2018. április 26., csütörtök

Forrás: Szeretlek Magyarország

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

A szavaknak súlya van! A kimondott szó képes megváltoztatni a DNS szerkezetét!

Mazsi

Hány centis az igazi?

Edit

Az influenza vírus kevésbé ismert tulajdonságai, amikről fontos tudnod!

Mazsi