Hirmagazin.eu
Főoldal » Levonás a munkabérből: ezek a legfontosabb szabályok
Gazdaság

Levonás a munkabérből: ezek a legfontosabb szabályok

Bár a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza a munkabérből történő levonást, annak mértékét, a minimummentességet, a sorrendet, mégis egy sor nyitva álló kérdés merül fel a gyakorlati alkalmazás során.

A levonás mértéke

Kezdjük egy példával! A munkavállaló foglalkoztatására részmunkaidőben, napi 4 óra tartamban kerül sor, a havi alapbér összege bruttó 90 000 forint. A munkáltatónak a végrehajtó felhívására letiltást kell foganatosítania. Mennyit vonhat le, ha a követelés alapja gyermektartásdíj, és mennyit, ha egyébről, pl. banki kölcsöntartozásról van szó?

A törvény szerint a levonás teljesítése során a munkabér nettó összegéből kell kiindulni: annak legfeljebb a 33 százalékát lehet levonni. Bruttó 90 000 forint nettó 59 850 forintnak felel meg, melynek a 33 százaléka 19 750 forint. Itt kívánok utalni arra, hogy a főszabály alóli egyik kivételként mindenfajta tartásdíj és a tartásra irányuló járadékszerű szolgáltatás esetén 50 százalék erejéig terjedhet a levonható hányad.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294.§ (1) bekezdés j) pontja alapján levonásmentes munkabérrész: a bírósági végrehajtásról szóló a szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) alapján teljesíthető levonások után fennmaradó munkabérrész. Ezzel összhangban a végrehajtási törvény szerinti garanciális szabály, hogy mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő rész. Ennek összege 28 500 forint. A mentesség nem áll fenn azonban a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén.

Így ha a végrehajtó gyermektartásdíj jogcímen kéri a levonást, abban az esetben a nettó 59 850 forint 50 százaléka, 29 925 forint levonható. Erre akkor is sor kerülhetne, ha a dolgozó zsebében kevesebb munkabér maradna, mint a minimális 28 500 forint.

Amennyiben pedig a tartozás alapja más jellegű jogcím, pl. banki kölcsön lenne, abban az esetben a levonást követően 59 850 forint – 19 750 forint = 40 100 forint összegű munkabér marad meg, mely az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét meghaladja, így a levonásra sor kerülhet. Ha a fennmaradó összeg kevesebb lenne, mint 28 500 forint, akkor kizárólag az ezen felüli összeg lenne levonható.

Ha a nettó munkabérből már levontuk a maximum levonható 33 százalékot vagy 50 százalékot, meg kell vizsgálnunk azt is, hogy az így fennmaradó összeg az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét, a 142 500 forintot meghaladja-e. Amennyiben igen, abban az esetben az e feletti rész korlátozás nélkül levonható.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

4,1 százalékkal nőttek a keresetek az első negyedévben

info

Kéretlen e-mail marketing: Egy rossz üzenet, és máris jöhet a milliós bírság

Edit

Tovább drágulnak az építőanyagok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------