Image default
Szép helyek

Létezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot! Csodálatos! – VIDEÓ

Milyen csodás! Létezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot!

Létezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot! Csodálatos!

Temesvártól 38 kilométerre van egy lenyűgöző kis település, amelynek neve is mesébe illő: Saroltavár (németül és románul is Charlottenburg). A kis falu közigazgatásilag jelenleg Rigósfürdőhöz tartozik, tiroli olaszok és német telepesek alapították 1771-ben.

A 20. század során a német ajkú lakosság elhagyta a települést, így mára a 124 fős lakosságból szinte mindenki román, de viszont a 2011-es népszámlálási adatok szerint egy magyar nemzetiségű is él Charlottenburgban.

A különleges mégis ebben a falucskában a szerkezete, amely körbe épült, és az ott élőknek is szinte teljesen egyforma a gazdaságuk: az udvar végében találhatók a gazdasági épületek, azok után a kertek, és azok végében pedig a kis szőlőültetvények.

Szerencsére az egységes településkép is megmaradt, egyik ház sem magasabb a másiknál, egyforma távolságban helyezkednek el egymástól. A faluban lévő eperfaültetvények nyaranta kellemes árnyékukkal hűsítik a porták előtti tereket. Összesen 34 ilyen fa van, némelyiket még a német telepesek ültettek el.

Azt mondják, akkor érdemes a településre látogatni, mikor virágzik a hárs és az akác, ez a csodás illat lengi be a környéket, de a naplemente is felejthetetlen.

Saroltavár másik különlegessége a közelében fekvő, 1904-ben alapított, 1200 hektáros vadaspark, ahol szarvasok, vaddisznók is megtalálhatók. A vadászok igazi paradicsoma ez a hely.

Forrás: extremesilverblog

 

Hasonló hírek

Omán, a természeti kincsek tárháza

info

Virágeső a sivatagban

info

Európa legszebb városai: Nagyvárad

info