Hirmagazin.eu
Főoldal » Letatrtóztatták a világ egyik leggazdagabb emberét
Kiemelt külföldi hírek

Letatrtóztatták a világ egyik leggazdagabb emberét

Csalás, pénzhamisítás és pénzmosás miatt öt embert tartóztatott le a rendőrség Izraelben, köztük a világ egyik legtehetősebb figuráját, a gyémántmágnás Beny Steinmetzet is.

A milliárdos üzletember csuklóján legutóbb decemberben csattant a bilincs, majd később házi őrizetbe helyezték. A vád szerint nagy mennyiségű kenőpénzeket fizetett még 2014-ben azért, hogy cége, a BSGR megszerezze egy guineai vasércbánya kitermelési jogát. Ebben a bányában található ugyanis a világ legnagyobb, még kiaknázatlan vasérckészlete.

Az üzlettel kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok, Svájcban, Guineában és Izrealben is nyomozás indult.

Most azért került ideiglenesen rács mögé, mert állítólag fiktív szerződéseken keresztül hajtottak végre ingatlanügyleteket Izraelen kívül.  Steinmetz vállalata egyelőre nem kommentálta a történeket.

Legutóbbi letartóztatását követően Steinmetznek vissza kellett adnia izraeli és francia útlevelét, és 180 napig nem hagyhatta el az országot.

Röviden Beny Steinmetzről:

Beny Steinmetz (héber: בני שטיינמץ, született 1956) egy izraeli üzletember, aki gyémánt-bányászat portfólióval foglalkozik, a mérnöki- és az ingatlanpiacon. Beny Steinmetz 1956 áprilisában született Netanyában, Izraelben, Rubin Steinmetz negyedik gyermeke. A genfi székhelyű Steinmetz Diamond Group világcéget örökölte az apjától. Steinmetz és testvére, Daniel felfejlesztette a céget, ami később Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) néven vált ismertté. Beny jelenleg tanácsadói szerepet tölt be a vállalat Igazgatótanácsában. 2014 márciusában a svájci Le Temps napilap arról számolt be, hogy Beny Steinmetz eladta a Steinmetz Diamond Group (SDG) részvényeit Daniel testvérének.

2008 decemberében a Guinea Köztársaságban a (Simandou Blocks 1 & 2 – Guinea Köztársaság) a három évig tartó kutatási engedélyt BSGR Guinea nyerte el, miután Guinea kormánya akkori elnöke, Lansana Conté tábornok elrendelte. Az engedély korábbi birtokosa, a brit-ausztrál multinacionális bányavállalat, a Rio Tinto Group volt. Conté aláírta a Simandou északi felének jogait, halála előtt, Steinmetznek 160 millió dollárért. Steinmetz hamarosan 51% -ot eladott Vale-nak 2,5 milliárd dollárért.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és az FBI vizsgálja a BSGR megszerzésének jogát, illetve az engedélyek értékesítésének részleteit, korrupció és a megvesztegetés miatt. A BSGR szigorúan tagadta ezeket az állításokat, és a New York-i interjúban Beny Steinmetz elmondta: “Mi vagyunk az áldozatok. Csak jó dolgokat csináltunk Guinea számára, és az, amit kapunk, az arculcsapás”.

2014 áprilisában a guineai kormány bejelentette, hogy “pontos és koherens bizonyítékokkal” rendelkezik arról, hogy a BSGR megkapta a Simandou-i bányászati ​​jogokat, amikor 2008-ban megvesztegette az akkori elnök Lansana Conté feleségét, és hogy a jogokat el fogják vonni a BSGR-től és annak partnerétől, a Vale SA-tól is. 2014 szeptemberében a BSGR nemzetközi vitarendezési eljárást indított a Guineai Köztársaság ellen, a Befektetési Vitarendezési Központok Nemzetközi Központjában, megkérdőjelezve a kormány azon döntését, hogy visszavonja a bányászati ​​jogokat.

A Rio Tinto ezután feljelentette Steinmetzt, a BSGR-t és a Vale-t, mert állítólag RICO rendszert dolgozott ki a Rio Tinto birtokában levő “értékes bányászati ​​jogok” ellopására. Steinmetz később felvette Louis Freh-t, az FBI korábbi igazgatóját, valamint Alan Dershowitz ügyvédet, illetve a Skadden ügyvédi irodát, és Arps-ot, Slate-ot, Meagher & Flom-ot, védekezési csapatának részeként.

Rio Tinto bánya Szerbiában

2015 novemberében a Rio Tinto RICO perjogát a BSGR ellen elutasították, Richard Berman amerikai kerületi bíró úgy határozott, hogy Rio a 2014. évi BSGR-vel szemben benyújtott követelése meghaladta az elévülési határidőt, és hogy a felperes vállalat nem azonosította személy szerint a terhelteket.

2016 közepén Alan Davies, a Simandouért felelős Rio Tinto tanszék vezetője felfüggesztésre került, mivel a Rio Tinto kifizetésének jogszerűségét vizsgálta Francois de Combert, Lazard korábbi ügyvezető partnere és Guinea elnöke személyes tanácsadója.

2016 decemberében, az OECD-vel együttműködve, az izraeli, az amerikai, a svájci és a guineai hatóságok által közösen végrehajtott “alapos vizsgálat után” Steinmetzet “gyanúsították a pénzmosással és megvesztegetéssel (csalással), a korábban hivatkozott cselekményei miatt. 2016. december 19-én házi őrizetbe helyezték, “miután azzal vádolták, hogy tízmillió dollárt fizetett Guinea vezető közigazgatási tisztviselőinek a vállalkozásának előmozdítása érdekében”, különös tekintettel a BSGr Simandou megvásárlására. Steinmetz tekintetében a kovetkező hónapban megszüntették a háziőrizetet.

2017 áprilisában a BSGR az amerikai milliárdos George Soros ellen indított eljárást New York-i amerikai szövetségi bíróságon, és azt állította, hogy hosszas erőfeszítéseket tett a vállalat megrontására és a Simandou-ban és világszerte történő szabotálására. A Soros szóvivője azt mondta, hogy a BSGR állításai “frivolárisak és teljesen hamisak”, és azt állították, hogy a pert “kétségbeesett PR próba volt, amely a BSGR egyre több jogrendszerben felmerülő jogi problémáit terelte ki.”

Más üzleti vállalkozások

Beny Steinmetz a Gabriel Resources Ltd. befektetője, így a korábban közös vállalatként működő Koidu Holdings 2007 óta teljes egészében a BSGR társaság tulajdonában van. Beny 1997-ben megalapította az STI Ventures NV-t, amely kockázatitőke-befektetési vállalkozás, amely az induló vállalkozásokba fektet Izraelben. 1999-ben Tucows tulajdonosa volt. A BSGR és egy másik befektetési vállalkozás, az IMR, szintén irányítják a Cunico-t. A most megszűnt társaság, amelynek alapítója és részvényese volt Beny, a Londonban jegyzett Nikanor plc-t 2008-ban szerezte meg a Katanga Miningtől. A Skorpió nevű cégével Kazahsztánban, Oroszországban és Kelet-Európában van ingatlana.

2016. március 10-én a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság, Beny Steinmetz távollétében vádat emelt ellene, a Paul-Philippe Hohenzollern örökségének törvénytelen behajtásával kapcsolatban. A román bíróság elutasította a letartóztatására vonatkozó parancsot.

Nettó érték

A Forbes magazin 2011. márciusi kiadása 6 milliárd dollárra becsüli személyes vagyonát. 2011 március óta ő volt a második leggazdagabb ember Izraelben, mielőtt Sammy Ofer meghalt 2011 júniusában. A Forbes szerint 2014 júniusában Steinmetz a világ hatodik leggazdagabb izraelije, nettó értéke 3,5 milliárd dollár.

Az Agnes és Beny Steinmetz Alapítvány

2007-ben Beny Steinmetz és felesége, Agnes megalapították az Ágnes és a Beny Steinmetz Alapítványt, hogy egyesüljenek több önkéntes tevékenységükben egy filantróp szervezet védnöksége alatt. Az Alapítvány elsősorban a kisgyermekek oktatásának, egészségügyének és kultúrájának finanszírozásával foglalkozik.

Az Agnes és a Beny Steinmetz Alapítvány olyan programokat is támogat, amelyek a veszélyeztetett fiatalokkal dolgoznak, a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek iskola utáni létesítményeit működtetik, és ösztöndíjakat nyújtanak a nehéz társadalmi-gazdasági hátterű diákok számára.

Beny és Agi

Forrás: 24.hu, HIRMAGAZIN.EU

Link: http://24.hu/kulfold/2017/08/14/letartoztattak-a-vilag-egyik-leggazdagabb-emberet/

Képek: haaretz.comThe New York TimesThe Chronicle Heraldפורבס ישראלmedicalmarijuanaupdate.comMining Global

Hasonló hírek

Elesett a belső határok nélküli Európa egyik szimbóluma! Oszd meg!

Géza

A sunyiság mintapéldányai: Évek óta azon dolgozik Merkel és Macron, hogy átvegyék Európa felett a hatalmat, a határőrizettel! Oszd meg!

Géza

Négyszemközt tárgyalt Putyin és Trump

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!