Hirmagazin.eu
Főoldal » Letarolta a buszt Siófoknál a mozdonyvezető, 33-an haltak meg: „Sajnálom az áldozatokat, de elengedtem már ezt a tragédiát”
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Letarolta a buszt Siófoknál a mozdonyvezető, 33-an haltak meg: „Sajnálom az áldozatokat, de elengedtem már ezt a tragédiát”

2003 május 8-án történt a tragédia, Ferenc soha nem felejti el azt a napot

2003 május 8-án történt a tragédia, Ferenc soha nem felejti el azt a napot

blikk

Szabadisóstó — Amikor Kiss Ferenc (67) nyugdíjas mozdonyvezető izomtrikóban végigballag a balatonberényi Táncsics utcán, minden lépésnél megállítják a helyiek, megveregetik a vállát, beszélgetni akarnak vele.

Ő pedig csillogó szemmel meséli, hogy 15 és fél kilós harcsát fogott a Balatonban, vagy tüzet oltott a határban. Meg polgárőr társaival rablóbandát fogott, sőt gyilkosokat, akik egy idős házaspárt öltek meg valahol az alföldi tanyavilágban. Ferenc élete sosem volt unalmas, akkor sem, amikor mozdonyvezetőként gyorsvonattal száguldott Budapestről Siófokra és vissza. Azonban van egy kereszt, amit 17 éve cipel, és nagyon szabadulna tőle.

– Sosem felejtem el a napot, 2003. május 8-án a siófoki gyorsvonattal a sóstói kereszteződés felé robogtam, amikor a tilos jelzés ellenére átment előttem egy német turistabusz – idézte fel a Blikknek minden idők legsúlyosabb vonatbalesetének pillanatait a nyugdíjas mozdonyvezető.

– Vészfékeztem, láttam a buszsofőr rémült tekintetét, szemében a felismerést, hogy tudja: elrontotta. De semmit nem tehettem, rohantam hátra, elbújtam, aztán ütköztünk.

Az autóbuszban ülő 38 emberből 33 meghalt. A túlélők között volt a magyar idegenvezető.

Kiss Ferenc sokáig járt pszichiáterhez, végül nyugdíjazták.

A gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életétA gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életét

– Hivatalosan soha többet nem vezettem vonatot. Azonban egy évvel a tragédia után Budapestről egy kollégám a mozdonyával hazavitt. Ugyanolyan V43-as Szili becenevű mozdony húzta a vonatot, mint amit én vezettem hosszú évekig. Lepsénynél a kollégám szólt, hogy éhes, enne egy picit, vezessem én a gépet. Közeledtem ugyanahhoz a szabadisóstói átjáróhoz, ahol előző évben balesetet szenvedtem. Bekapcsoltam a hangjelzést, majd az izgalom legkisebb jele nélkül átrobogtam a kereszteződésen. Azóta nem szálltam fel mozdonyra, és nem is hiányzik.

Kiss Ferenc, ha épp nem a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnokaként, akkor a balatonberényi polgárőrség elnökeként vigyáz a rendre. Büszkén mutatja a fészerben a hordókat, cseresznyepálinka és körtepálinka érlelődik bennük. Végigvezet a szépen művelt szőlőn, a sorok között málnabokrok bújnak meg.

– Elengedtem már azt a tragédiát, ha évforduló közeleg, akkor sem gondolok rá – mondta búcsúzóul Ferenc.

A tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőtA tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőt

– Sajnálom az áldozatokat, bár tudom, hogy én mindent megtettem, amit emberileg lehetett. A feleségemnek hála, megtaláltam a lelki békémet, ennél többet nem is kívánhatok az élettől.

Több baleset is történt

Az ugyanebben az átjáróban 1980-ban történt buszbaleset 19 halálos áldozatot követelt. A 2003-as eset után a MÁV félsorompókat helyezett üzembe az átjáróban.

blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mozgósították a rendőrséget, keresik ezt a két mezőtúri gyereket

Mazsi

Halálos baleset történt Tátnál, ketten meghaltak

Géza

Rabszolgaként tartották a kerekegyházi férfit, borzalmas, milyen körülmények között élt

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!