Image default
Gasztronómia, vega

Lestyánpálinka vagy likőr készítése

A lestyán már régóta ismerik az emberek. Az ókorban és a középkorban kedvelt fűszernövény volt. Régen a falusi kertekben is kedvelt növény volt, ma már inkább csak „Vegeta” formájában kerül az asztalunkra. Illata a zellerre emlékeztet, levelei a petrezselyemhez hasonlítanak. Felhasználáskor a levelét ugyanúgy vágjuk össze, mint a petrezselyemét, de csak közvetlenül fogyasztás előtt tegyük a tálba vagy a tányérba.

Lestyánpálinka vagy likőr készítése

Lestyánpálinka vagy likőr készítése.

2 dkg lestyánmagot kávéőrlőben durvára darálunk. Egy jól záródó üveget készítünk elő, ebbe szórjuk bele a lestyánmagot (a magokat gézbe is kötözve is beletehetjük az üvegbe) és ráöntünk 2 dl alkoholt. Az alkohol lehet gyógyszertárba vásárolt tiszta szesz vagy egy nem erős aromájú pálinka is. A lestyánmagot az alkoholba 2-3 hétig áztatjuk. Az így elkészült lestyánaromával ízesíthetünk pálinkákat. Ki-ki ízlése szerinti erősségű semleges aromájú pálinkát ízesíthet vele.

Aki a likőrt részesíti előnybe a pálinkával szemben a következő képen járjon el: A cukrot kevés vízzel főzzük sziruppá, addig kell főzni, amíg teljesen habtalan, átlátszó mézszerű nem lesz. Az így elkészített szirupot hűtsük le, és ízlés szerint keverjünk bele alkoholt, pálinkát és lestyánaromát.

A lestyánpálinkából nagyon finom étvágygerjesztő aperitifet készíthetünk. Kell hozzá fél dl lestyánpálinka aroma vagy ennek megfelelő kész lestyánpálinka amit egy citrom levével elkeverünk, adunk még hozzá 1 dl fehér bort és máris tálalhatjuk. Tálaláskor talpas kehelybe vagy csőpohárba töltjük, és jégkockákkal dúsítjuk. A pohár szélét citromkarikával díszíthetjük amin egy friss lestyánlevelet szúrunk át.

 

Forrás: lifepress

Hasonló hírek

Brutális közel-keleti fogás: siniya +Videó

Mazsi

Karfiol és saláta, azaz furcsa, finom és egyszerű

Géza

Kedvenc kaják: Neked mi a TOP3?

info