Főoldal » Lép a MÁV a mozdonyvezetők ügyében
Életmód hírek

Lép a MÁV a mozdonyvezetők ügyében

A kormány stratégiai célnak tekinti a vasúti szolgáltatások színvonalának fejlesztését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Közben kiderült: ismét leállt egy vonat, mert lejárt a mozdonyvezető munkaideje.

Tavaly a belföldi forgalomban 138 millió fő utazott a MÁV-val, a vonalak többségén nőtt a forgalom az előző időszakhoz képest. A kormány stratégiai célnak tekinti a vasúti szolgáltatások színvonalának, hatékonyságának javítását – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás kiemelte: a tervek szerint a 2016 és 2024 közötti időszakban összesen mintegy

1800 milliárd forintot fordítanak a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra.

A Budapesti elővárosi forgalomban például hamarosan megjelennek az első emeletes motorvonatok.

„Fejleszteni kívánjuk az országon belül, elsősorban Budapest és a megyeszékhelyek közötti, a főváros és a vidéki nagyvárosok vonzáskörzetében a vasúti közlekedést – fogalmazott Schanda Tamás. – És arra törekszünk, hogy az egyre versenyképesebb vasút, összehangolva a buszközlekedéssel, minden utazni vágyó igényét kielégítő szolgáltatási csomagot tudjon kínálni a magyar embereknek” – fogalmazott.

Közben az Index arról ír, hogy a Vác és Budapest között közlekedő s70-es vonat vezetőjének szerda reggel

útközben lejárt a munkaideje, ezért a vonat Rákospalota–Újpest állomáson megállt.

Az utasok kénytelenek voltak máshogy tovább utazni. Legutóbb decemberben történt hasonló eset. Akkor a Vác és Budapest között közlekedő vonat vezetője Csomádon állította le a szerelvényt, mert lejárt a műszakja. A MÁV a biztonsági szabályokkal indokolta az esetet. Az Index-szel azt közölték: a 12 órát meghaladó munkavégzés nem engedélyezhető. Arra kérdésre, hogy miként fordulhat elő ilyen eset néhány héten belül másodszorra, a vasúttársaság érdemben nem válaszolt.

Csütörtök délután a A MÁV-Start Zrt. azt közölte:

haladéktalanul felülvizsgálja a mozdonyvezetők azon szolgálatait, amelyek ideje eléri a 12 órás határt.

A cél, hogy a szerdaihoz hasonló eset a továbbiakban ne történhessen meg.

A MÁV-Start Zrt. szakemberei már szerdán megkezdték a szolgálatok felülvizsgálatát, és áttervezték azokat, amelyek hasonló problémákat okozhatnának vonatkésések esetén. A jövőben a vasúttársaságnál a szolgálati beosztások elkészítésekor törekednek majd arra, hogy a szolgálati idő 12 óránál rövidebb legyen, így hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Korábban Budapestet érintően négy olyan mozdonyvezetői szolgálat létezett, ahol ennyire feszes volt a szolgálati idő, de ezek átalakítását megkezdték a cég szakemberei – áll a közleményben.

Nyitókép: Pexels.com
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Heti kétszer almaecetet dörzsöl a bőrébe. Az ok? Ma este kipróbáljuk mi is!

Mazsi

A postás levelet hoz a 94 éves asszonynak… aztán sírást hall a házból, és betöri az ajtót

Mazsi

Nem tudni, mennyi fagyasztott zöldséget hívtak vissza

Géza