Főoldal » Lenyúlják a multik az áfacsökkentést
Életmód hírek

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést

Csak ideig-óráig érezhettük az 5 %-ra mérsékelt adó jótékony hatását, az árak gyorsan visszakúsztak a korábbi szintre. Sőt,, van, ahol egy év alatt drasztikus, mintegy 40 százalékos emelés történt. Áresés helyett durván drágult például a tojás, de más élelmiszerekért is többet fizethetünk.

Egy intézkedés, amellyel mindenki csak nyerhet: így összegezhető az áfacsökkentés, amit a kormány számos alapélelmiszernél bevezetett. A 27 százalékos általános forgalmi adót 5 százalékra mérsékelték 2016-ban a sertéshús, 2017-ben a tojás, a baromfihús és a friss tej (utóbbinál 18%-ról), idén pedig az élő hal, a halhús, valamint a sertésbelsőségek és -vágási melléktermékek lettek olcsóbbak. Ám mindez hiába, ha a szándék nem érvényesül, a végeredmény felemás.

Elúszott a halaknál az árelőny

A Lehel téri piacon az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az élő ponty kilós ára tavaly a 47. héten, az áfacsökkentés előtt 1200 forint volt, most pedig 1300 forintba kerül. A budaörsi Metro áruházban 2017. novemberének második felében fillérre pontosan annyit kértek érte, mint idén április végén, azaz 1091 forintot. A Fővám téri csarnokban 22 hét elteltével is ugyanúgy 1900 forint az árcímke a pontyszeleteken. A legbeszédesebb a budaörsi Tescóban kínált bőrös afrikai harcsa ára. Múlt év végén 2599 forintért mérték kilóját, majd az áfacsökkentés hatására 2149 forintért adták, március végére azonban a tavalyihoz képest még emelkedett is az ára: 2625 forintba került.

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést
Fotó: 123RF

Brutálisan nőtt a tojás ára

Hihetetlenül elszállt a tojás ára: bár tavaly ennek az áfája is csökkent, 2016 decemberéhez képest idén januárban közel másfélszer többet kellett fizetni egy doboz tojásért. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 389 forintról 546 forintra nőtt az ár, ami az áfacsökkentés ellenére közel negyven százalékos emelést jelent. Ezeket a tényeket ismerve különösen meglepő, amit Konrád Gábor tojástermelő mondott:

“Jelenleg túltermelés van tojásból, nagyon keveset adnak érte a termelőnek. A multik nagy árréssel dolgoznak, duplájáért adják el, mint amennyit nekünk fizetnek érte. Amikor csökkentették az áfát, akkor a termelők kevesebbet kaptak a tojásért, mert csak 5 százalék áfát számolhattak rá 27 százalék helyett, de a boltok nem adták jobb áron a tojást, így a vásárlók nem jutnak hozzá olcsóbban” – fogalmazott.

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést 1
Fotó: Markovics Gábor

Drágult a disznó és csirkehús is

A sertéshús 2016-tól, a csirke 2017-től tartozik az 5 százalékos áfakörbe, ehhez képest az idei áprilisi árak magasabbak, mint az adócsökkentés előtt – derül ki a KSH friss adataiból. A rövidkaraj 1450-ről 1460 forintra emelkedett, a sertéscomb 1160-ról 1210 forintra nőtt, de a bontott csirke is drágult, 652 forintról 685-re, a csirkemell filé pedig 1320 helyett 1370 forintba került a múlt hónapban.

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést 2
Fotó: 123RF

Lefölözték a tej hasznát

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a friss, 2,8%-os pasztőrözött tej litere 2016 decemberében, az áfacsökkentés előtt 225 forintba került, majd egy évvel később, amikor 18 százalékról 5 százalékra csökkent az áfa, 229 forintot kértek érte.

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést 3
Fotó: Szabolcs László

A pékek nem is titkolják: nem lesz olcsóbb a kenyér

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek áfájának csökkentését. Ugyanakkor Septe József, a pékszövetség elnöke az MTI-nek elmondta: az áfacsökkentés által megmaradó pénzt a versenyképesség fejlesztésére költenék. Vagyis a vevők aligha érzik majd a kasszáknál a változást.

Lenyúlják a multik az áfacsökkentést 4

Nem csak az áresésnek lehet örülni

Szakértők szerint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése számos előnnyel jár, és ezeknek csak az egyike az ár mérséklődése. Az 5 százalékos áfa által fehéredik a gazdaság, mert a tisztességtelen piaci szereplőknek már nem éri meg trükközni az áruval és az adóval. Ipari és kereskedelmi szempontból pedig az így keletkező és a vásárlók felé esetleg csak részben továbbított haszonból bérfejlesztés, létszámbővítés és számos más, a magyar gazdaságot élénkítő megoldás születhet. Kérdés persze, hogy a multik közül kik azok, akik erre, és nem a saját profitéhségük csillapítására fordítják a megspórolt áfahasznot.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Mostantól minden kicsit más lesz a Postán

Géza

Elhunyt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész – Isten nyugosztalja!

Géza

Névnapok szeptember 2-án

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------