Hirmagazin.eu
Főoldal » Lenyűgöző jelenséget tapasztaltak Olaszországban: középkori szellemfalu bukkant fel egy tó vizéből
Tudástár - minden érdekesség

Lenyűgöző jelenséget tapasztaltak Olaszországban: középkori szellemfalu bukkant fel egy tó vizéből

Lucca — Ritkán látott tünemény: 26 esztendő után ismét előbukkant a Vagli-tó vizéből a világ egyik leghíresebb szellemfaluja. A középkorban alapított, ám folyamatosan fogyatkozó népességű Fabbriche di Careggine, azaz az olasz Atlantisz 1953-ban tűnt el a hullámsírban, amikor a multinacionális energiavállalat, az Enel gátat épített, és felduzzasztotta a mesterséges tó vizét. Akkor már hét esztendeje senki sem lakott ott, a helyieket 1947-ben kitelepítették.

A környékbeliek legendája szerint a méltatlan sorsú falucska tízévente emelkedik ki víz alatti koporsójából, ám a szomorú igazság az, hogy a málladozó falú épületek csak akkor bukkannak a felszínre, amikor valamilyen nagyobb karbantartási munkálat miatt a gátnál csökkentik a vízszintet. Erre az elárasztás óta mindössze ötödik alkalommal került sor 1958, 1974, 1983 és 1994 után. A 26 esztendővel ezelőtti feltűnésekor közel egymillió turista zarándokolt el a faluhoz.

Különböző olasz szervezetek régóta szeretnék elérni, hogy Fabbriche di Careggine épületeit valahogy mentsék meg, ám előrelépést eleddig nem könyvelhettek el. A kísérteties házak helyreállítására azonban nemrég új esély nyílt.

„Azt az információt kaptam, hogy a Vagli-tavat hamarosan leeresztik” – kürtölte világgá nemrég Facebook-oldalán a térség korábbi polgármesterének lánya, Lorenza Giorgi, és az Enel mindezt nem is cáfolta.

A konszern szóvivője elárulta, hogy tárgyalnak a település megmentéséről.

– Fabbriche di Careggine régészeti helyreállítása érdekében folyamatos egyeztetés zajlik a cég és Vagli di Sotto önkormányzata között – írta a Fox Newsnak címzett e-mailjében a szóvivő. – Egy munkacsoport már dolgozik a projekten, az eredményekről beszámolunk, ám ez legközelebb 2021-re várható.

A rombolás jelképe

A romániai Maros megyében is található egy víz alatti település. A főként magyarok lakta Bözödújfalut 1988-ban árasztották el egy víztározó építésekor, az erdélyi falurombolás egyik jelképévé vált. Csak akkor került a felszínre, amikor egy hídjavítás miatt leeresztették a tó vizét.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Getty Images

Hasonló hírek

A vércsoport befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát

Mazsi

Érdekes bőrönd

Mazsi

Az illuminátusok egy feldarabolt Törökországot kínálnak hálaadásra, miközben a világ vezetői a gázokról beszélnek Párizsban + VIDEÓK!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!