Image default
Külföld

Lendületet ígér Merz a CDU-nak

Lendületre és megújulásra, a modernizáció folytatására, több fiatalra és nőre van szükség a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU), hirtelen és mély átalakításra, az eddigi eredmények megdöntésére viszont nincs szükség, –hangsúlyozta Friedrich Merz, a CDU elnökjelöltje szerdán Berlinben.

A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető volt parlamenti frakcióvezető a fővárosban tartott tájékoztatójával tért vissza a német közéletbe. Kiemelte, hogy a CDU-t határozottan, de „nyugodt kézzel” vezetné egy olyan korban, amelyet a „radikális változások” jellemeznek.„Migráció, globalizáció, klímaváltozás, digitalizáció, ezek korunk legnagyobb kihívásai” – mondta Friedrich Merz.

Hangsúlyozta: a CDU-nak meg kell hallgatnia az embereket, meg kell értenie gondjaikat és az alapelveinek megfelelő válaszokat kell adnia. A távozó elnökről, Angela Merkel kancellárról szólva kiemelte, hogy tiszteletet és elismerést érdemel a CDU vezetőjeként 18 éven keresztül végzett munkájáért.

„Szilárd meggyőződésem, hogy Angela Merkel és én kijövünk és boldogulunk majd egymással a megváltozott körülmények között” – mondta Friedrich Merz. Azzal összefüggésben, hogy 2002 után fokozatosan kiszorult a politikából, elmondta, hogy ez nem volt drámai folyamat, és nem kell megbékélnie Angela Merkellel, mert nincsen köztük konfliktus.

Friedrich Merz elmondta: a gazdaságban liberális, az értékeket tekintve konzervatív, a társadalompolitikában a közösség iránti felelősségvállalás fontosságát valló embernek tartja magát. Továbbá „meggyőződéses európai és transzatlantista”, és úgy véli, hogy Németországnak „a Nyugat demokráciáival” kell közösséget vállalnia.

Az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte, hogy a következő időszak legnagyobb kihívása az euróövezet egységének megőrzése, összetartása lesz.  A CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusáig tartó időszakról elmondta, hogy élénk és a jövőbe mutató vitát szeretne az elnökjelöltek között.

Ismertette, hogy kapcsolatba lépett a másik két esélyes jelölttel, Annagret Kramp-Karrenbauer főtitkárral és Jens Spahn egészségügyi miniszterrel, és megállapodott velük, hogy valamennyien méltányos, tisztességes kampányt folytatnak.

Friedrich Merz jelenleg a világ legnagyobb vagyonkezelő társasága, a Blackrock németországi vállalatának felügyelőbizottsági elnökeként dolgozik. Elmondta, hogy nem tapasztal érdekkonfliktust munkája és újrakezdett politikai tevékenysége között. Hozzátette: távozik a vállalattól, ha megválasztják a CDU elnökének.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Bevándorlók támadtak az Informátor stábjára a frankfurti forgatás során!

Géza

Ukrán, orosz és kínai tengerészeket raboltak el kalózok Kamerun partjainál

Géza

Ragaszkodunk a határvédelem jogához

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------