Image default
Csillagászat, űrkutatás

Lencsevégen a szaturnuszi rendszer “vízvilága”

forrás: NASA

A Cassini űrszonda új fotóján a Szaturnusz gyűrűi, és a kutatók szerint felszíne alatt globális óceánt rejtő Enkeladusz holdja pompázik.

Bár a hold és a Szaturnusz gyűrűi nagyrészt vízjégből állnak, igencsak eltérő jellegzetességeik vannak.

Az apró gyűrűrészecskék túlságosan parányok, hogy megőrizzék belső hőjüket és nincs lehetőségük felmelegedni, ezért fagyott állapotúak és geológiai szempontból holt anyagok.

Az Enkeladusz viszont máig ki van téve a belsejét fűtő erőknek. Ennek folyományai a híres déli-sarki gejzírek, amelyek éppen csak kivehetőek sötét, déli íve mentén.

Lencsevégen a szaturnuszi rendszer vízvilágaSzaturnusz és Enkeladusz (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Cassini űrszonda kutatóinak vizsgálatai szerint az 504 kilométer átmérőjű hold folyékony víz globális óceánját rejti felszíne alatt. Ez a felfedezés egyre izgalmasabbá varázsolja a holdat, és tovább ösztönzi őket, hogy megismerjék a víz szerepét az élet kifejlődésében a Naprendszerben.

A most közzétett fotó a gyűrűk sötétbe burkolózó oldalát tárja elénk, 0,3 fokkal a gyűrűsík alól szemlélve. A fényképet 2015. július 29-én készítette a Cassini szűk látószögű kamerája látható fényben.

Megközelítőleg 1 millió kilométerre járt a holdtól, a Nap-Enkeladusz-Cassini által bezárt szög, avagy fázisszög 155 fok volt. A képfelbontás képpontonként 6 kilométer.

 

Hasonló hírek

Ismeretlen tárgy ütközött egy repülővel Szibéria felett… eltűnt a gép orra! (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Fantasztikus: a NASA közzétette a felvételt, amin ‘a Nap hangja’ hallható – VIDEÓ

Mazsi

14-én egy új, fényes objektum kerül majd fel az égre

Edit