Főoldal » Lemondták Plácido Domingo fellépéseit a zaklatási botránya miatt
Külföld

Lemondták Plácido Domingo fellépéseit a zaklatási botránya miatt

Lemondták a szervezők Plácido Domingo két madridi fellépését szerdán a világhírű spanyol operaénekes szexuális zaklatási botránya miatt.

Placido Domingo, spanyol operaénekes (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A nemzeti előadó- és zeneművészeti intézet (Inaem) és a kulturális minisztérium közös közleményében hangsúlyozta: a döntéssel „szolidaritást vállal az érintett nőkkel”, és elutasítja „a zaklatás minden formáját, a visszaélésszerű magatartást és a dominancia kifejezését”.

Plácido Domingo május 14-én lépett volna színpadra a Teatro de la Zarzulában, azon a napon és azon a helyszínen, ahol ötven évvel ezelőtt debütált a spanyol fővárosban. A tervek szerint a 79 éves művész Federico Moreno Torroba: Luisa Fernanda című művében szerepelt volna, másnap pedig ő vezényelte volna ugyanezt az előadást.

A tenor május 9-től a madridi Teatro Real Traviata előadásának meghívott művésze. Az operaház közölte: elkérik az amerikai zeneművészek céhének (AGMA)jelentését a zaklatási ügyekben folytatott vizsgálatról, és annak ismeretében döntenek a produkció sorsáról.

A spanyol média kedden számolt be arról, hogy az AGMA hat hónapos vizsgálatának eredményeként megállapította a spanyol tenor „nem megfelelő viselkedését”, amely a „flörtöléstől a szexuális utalásokig” terjedt a munkahelyen kívül és belül egyaránt.

A jelentés közzététele előtt Plácido Domingo közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben.

„Szeretném ha tudnák, hogy valóban sajnálom a fájdalmat, amit okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért” – idézte több helyi sajtóorgánum a 79 éves tenortól kapott dokumentumot.

Mint írta, most már érti, hogy néhány nő félt őszintén kifejezni magát vele szemben tartva attól, hogy az karrierjét negatívan érintené. „Noha ez sosem volt szándékom, senkinek sem kellene így éreznie magát” – fűzte hozzá.

Plácido Domingo közleményében hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy pozitív változás menjen végbe az opera világában, és senkinek se legyen ilyen tapasztalata.

Az operaénekes ellen azután kezdődtek vizsgálatok különböző szakmai szervezetekben és intézményekben, hogy tavaly augusztusban az AP amerikai hírügynökség közölte: nyolc operaénekesnő és egy balerina még az 1980-as években elkövetett szexuális zaklatással és szexuális töltetű illetlen magatartással vádolta meg Domingót.

Plácido Domingo akkor rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat. „Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult” – fogalmazott.

A botrány kipattanását követően a sztár kolléganőitől érkezett bejelentések száma húsz fölé növekedett, több amerikai fellépését is visszamondták különböző operaházak és zenekarok. A tenor októberben lemondott a Los Angeles-i Opera főigazgatói posztjáról, amelyet 2003 óta töltött be, arra hivatkozva, hogy az őt ért vádak ellehetetlenítették ottani munkáját.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Észak-Korea „hónapokon belül képes lehet” atomtöltettel elérni Amerikát

Géza

Gyász: szőrnyű balesetben halt meg a tévés, Jonny Kingdom,

Géza

Félmillió illegális migráns bolyong a németeknél, nőhet a bűnözés

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------