Hirmagazin.eu
Külföld

Lemondott a korrupciós botrányba keveredett osztrák kancellár, Sebastian Kurz

Élő sajtóközleményben jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy lemond a kormányfői pozícióról, miután az ellene irányuló korrupciós nyomozás miatt ellehetetlenült helyzete a kormánykoalícióban.

Helyét ügyvivő kormányfőként Alexander Schallenberg jelenlegi külügyminiszter veszi át. Kurz marad az ÖVP elnökeés frakcióvezetője a parlamentben, és az ÖVP miniszterei is elvileg maradnak a kormányban.

Az Osztrák Néppárt még mindig fiatal politikusa 2019 óta kormányoz koalícióban a Zöldekkel. Az ügyészség azért nyomoz ellene, mert a gyanú szerint hamis közvéleménykutatásokkal és sajtómegjelenésekkel ágyazott meg magának a saját pártjában, majd az országgyűlési választásokon is, és mindezt a Pénzügyminisztériumon keresztül, közpénzből finanszírozta.

A kancellárián végzett házkutatás után kormányválság alakult ki, a koalíciós partner Zöldek világossá tették, hogy Kurz távozását szeretnék elérni, és arra kérik a Néppártot, hogy egy megkérdőjelezhetetlen kancellárt állítson a helyére. Kurz ellen kedden könnyen átmehetett volna egy bizalmatlansági indítvány a Zöldek támogatásával, akik azonban a koalíció felmondásában nem feltétlenül voltak érdekeltek.

Lemondó nyilatkozatában Kurz azt mondta, hogy igazi hazafiként hátralépett, hogy Ausztria elkerülje a hónapokig tartó kormányválságot, káoszt és patthelyzetet. Hozzáfűzte, hogy a lemondás nem jelenti az ellenen felhozott vádak elismerését, amelyek alól tisztázmni fogja magát. Utólag az is kiderült, hogy maga fogja kezdeményezni a képviselői mentelmi jogának felfüggesztésétebben az ügyben, ami a szokásos megoldás olyan eseekben, amikor a vádként felhozott cselekményeket a parlamenti képviselő mandátumának keletkezése előtt követte el.

A Zöldek vezetője, Werner Kogler üdvözölte Kurz lemondását, és a koalíció folytatását javasolta. Az ellenzéki pártok többsége – így a szélsőjobb FPÖ és a liberális NEOS is – úgy értékelte a lemondást, hogy az nem hoz érdemi változást, mert az Osztrák Néppártot de facto továbbra is Kurz irányítja majd.

euronews

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Külföld: Pokoli a helyzet: a kórházakban elfogyott az oxigén, milliók fertőződtek meg, már a hármas mutáns is megjelent Indiában..

Géza

Tárki: a magyarok kétharmada az EU legnagyobb problémájának tartja a bevándorlást

Edit

Osztrák diák nyerhet pert a Facebook ellen! Több ezren követhetik a példáját!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------