Hirmagazin.eu
Főoldal » Leküzdhetők a tanulási nehézségek
Életmód hírek

Leküzdhetők a tanulási nehézségek

Ha gyermeke bármely képessége terén elmarad a kortársaitól, bizalommal fordulhat a pedagógiai szakszolgálatok munkatársaihoz. A fejlesztőfoglalkozásokkal csökkenthetők a tanulási nehézségek.

Tanévnyitó Dunaharasztiban 2018. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kellő türelemmel és odafigyeléssel a gyermekkori kudarcélmények is elkerülhetők. Ma van az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja.

Tanulási zavarnak azt a jelenséget nevezhetjük, amikor egy gyermek átlagos oktatási körülmények között nem tud megtanulni írni, olvasni vagy számolni, vagy ha ezeken a területeken iskolai teljesítménye jelentősen elmarad az intelligenciaszintje alapján elvárható teljesítménytől.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek figyelmetlen, munkái rendetlenek, rajzai csúnyák, mozgása összerendezetlen, ügyetlen, teljesítménye ingadozó. A viselkedésbeli tüneteket nagyrészt a sok kudarc, a meg nem felelés, a környezet felől érkező negatív értékelés váltja ki. A gyermek ezek hatására agresszívvé vagy más esetben szorongóvá, visszahúzódóvá, bizonytalanná válhat.

Ha egy családban gyakran fordul elő írási, olvasási vagy számolási nehézség, akkor nagyobb az esély arra, hogy a gyermeknél is kialakul. De nem ritkán születés körüli problémákra, illetve komplikációkra is visszavezethető. Az ingerszegény környezet is nehezítheti egy gyermek részképességeinek a fejlődését, de a nem megfelelő tanulási módszer is előidézheti ezeket a nehézségeket.

Már az óvodában kiszűrhető

Már az óvodában is észrevehetők a diszlexiára, a diszgráfiára és a diszkalkuliára utaló jelek. De igazából az iskolai oktatás során derül ki, hogy fennáll-e bármelyik probléma vagy sem – mondta el a hirado.hu megkeresésére Nánási Andrea, a Békés Megyei Pedagógia Szakszolgálat tagintézményének vezetője. Ha egy szülő úgy érzi, hogy a gyermeke bármely képessége terén elmarad a kortársaitól, akkor bizalommal fordulhat a pedagógiai szakszolgálatokhoz, ahol a szükséges módszerek alkalmazásával megkezdődhet a fejlesztőmunka.

A különböző tanulási nehézségekre utalhatnak többek között a már az óvodában jelentkező mozgáskoordinációs problémák, a téri tájékozódásbeli elmaradások, a jobb és bal oldal tévesztése vagy az, hogyha a gyermek a testrészeit nem tudja megfelelően megnevezni. De legfőképpen a megkésett beszédfejlődés, a nem megfelelő beszédkészség, a logopédiai problémák és a szűk szókincs is jelzi a tanulási problémák meglétét – magyarázta Nánási Andrea.

A figyelem szóródása is intő jel lehet. Akinek a figyelmét egyetlen játék sem tudja huzamosabb ideig lekötni, azzal a gyermekkel a későbbiekben az iskolában is gondok lehetnek. Az óvónők általában időben észreveszik a jeleket, és jelzik az illetékes pedagógiai szakszolgálatok felé, ahol a szakemberek fejlesztőfoglalkozásokkal segítik a gyerekeket.

Megkímélik őket a későbbi kudarcélményektől 

Nánási Andrea megjegyezte, hogy a középső csoportos óvodások esetében bevett gyakorlat, hogy lefolytatnak egy szűrővizsgálatot, és azoknál a gyerekeknél, akiknél tapasztalják a fent említett problémákat, már nagycsoportban elkezdik a fejlesztőfoglalkozásokat. Így az iskolába felkerülő gyermeket megkímélik a későbbi kudarcélményektől is.

A szakszolgálatok fejlesztőpedagógusai az óvodákban három-négy fős, kiscsoportos, játékos foglalkozások keretében fejlesztik a gyerekeknél a szem-kéz koordináció vagy a finom mozgások koordinációját. A tagintézmény-vezető elmondta, hogy óvodáskorban gyakori, hogy ezek a nehézségek kombináltan jelentkeznek.

Enyhébb részképesség elmaradása esetén könnyen behozható a lemaradás, a feladattudat és a figyelmi probléma sokszor rendeződik iskoláskorra. Ha a probléma öröklött vagy súlyosabb, azt nem lehet megszüntetni az óvodai fejlesztésekkel, további foglalkozásokra van szükség.

A türelem és odafigyelés sokat segíthet

Gyakori jelenség, hogy a tanulási nehézségek önértékelési problémákhoz vezetnek. A gyermek azt éli meg, hogy a környezetében szinte mindenki jobban teljesít nála, emiatt butának és ügyetlennek érzi magát. Ez a későbbiekben olyan szintű lelki problémákat is okozhat, amelyeket csak pszichológus segítségével lehet orvosolni.

A szakember szerint el kell kerülni azokat a helyzeteket, amelyben a gyerekek megszégyenülhetnek. Kellő türelemmel és odafigyeléssel kell feléjük fordulni. Azzal is sokat segíthetnek mind a szülők, mind a pedagógusok, hogyha megértetik az óvodással vagy a kisiskolással, hogy ő értékes és egész ember.

Forrás: Krupincza Mariann

Hasonló hírek

Egy lány a kurd hadseregből

info

A leggyakoribb pasiálarc – így verik át a nőket a férfiak

Mazsi

Megdöbbensz, hogy az egyéjszakás kaland milyen sokak szerint nem számít megcsalásnak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------