Hirmagazin.eu
Főoldal » Lehetetlen visszatartani a menekülteket – mondja a Frontex
Külföld

Lehetetlen visszatartani a menekülteket – mondja a Frontex

forrás: MTI

Még ha az Égei-tengeren a jelenleg járőröző hajók többszörösét vetnék is be, a nemzetközi jog miatt akkor sem lehetne visszatartani a menekülteket attól, hogy Törökországból Görögországba jussanak – jelentette ki az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szóvivője.

Ewa Moncure a hétfőn közzétett interjúban elmondta, hogy a nemzetközi jog értelmében tilos visszavinni Törökországba azokat a menedéket keresőket, akik esetében még nem folytattak le menekültügyi eljárást. “Csak azt tehetjük, amit a nemzetközi jog megenged számunkra. A non-refoulement (a visszaküldés tilalmának) elve szerint a migránsokat nem lehet egyszerűen visszaküldeni, nekik ugyanis joguk van a menekültügyi eljáráshoz” – hangsúlyozta a szóvivő.

Lehetetlen visszatartani a menekülteket - mondja a Frontex
Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex portugál hajójának legénysége Leszbosz görög sziget partjai előtt járőrözik. (MTI/AP/Santi Palacios)

A Frontexnek jelenleg 15 hajója támogatja a görög parti őrség munkáját az Égei-tengeren. “A tengeren csak kutatási- és mentési missziókat teljesíthetünk, a migránsokat pedig a partra kell juttatnunk a menekültügyi eljárás lefolytatásához” – ismertette Moncure.

Mint elmondta, azokat, akik nem nyújtanak be menekültjog iránti kérelmet, vissza kellene toloncolni, viszont ez sem lehet “közvetlenül a tengeren keresztül”. “Ez törvénytelen lenne, ezért először megfelelő papírokra van szükség ahhoz, hogy a visszatoloncolást végre lehessen hajtani”. Bár ez “bizonyos meghatározott feltételek mellett” már lehetséges, de csakis az érintett országok közötti megfelelő kétoldalú egyezmény alapján – mutatott rá a Frontex szóvivője. Hozzátette: Görögország és Törökország esetében jelenleg nem ez a helyzet.

Mint mondta, tudomása szerint pillanatnyilag nincs lehetőség arra, hogy a menekülteket az Égei-tengeren visszatartsák attól, hogy Görögországba menjenek. A helyzeten tehát a hajók nagyobb száma sem változtatna semmit – tette hozzá. “A kérdés az, mit lehetne akkor velük tenni” – mondta Moncure.

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter hasonlóképp nyilatkozott hétvégén a témában. “Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, háborút kellene indítanunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, a hajóikat el kellene süllyesztenünk, őket meg hagynunk kellene megfulladni” – sorolta a tárcavezető, aki szerint másképp nem lehetséges a tengeri határ biztosítása. “Ez azonban ellentmond az emberiességnek, az uniós jognak és a nemzetközi egyezményeknek is. Ez a lehetőség így ki van zárva” – mondta Kóciasz a berlini die tageszeitung (taz) című napilapnak.

 

Hasonló hírek

Sokk: ismét lecsapott az Iszlám Állam Franciaországban!

Mazsi

Tragédia: magukra hagyta a nagyapa unokáit, mind a három gyerek meghalt a lakástűzben

Mazsi

Putyin négy ballisztikus tesztrakétát indított el

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------