Hirmagazin.eu
Főoldal » Lehet védekezni a brutális poloskainvázió ellen?
Otthon, lakberendezés, kert

Lehet védekezni a brutális poloskainvázió ellen?

És ha igen, hogyan? Elmondjuk!

A tavalyihoz hasonlóan idén is sokan számoltak be arról, hogy rengeteg a poloska, és kellemetlen, ahogyan a lámpafényre gyűlnek a büdös bogarak, zavaró, hogy bent vannak a lakásban, házban.

Ezek az állatok rendszerint bűzös váladékot bocsátanak ki, ha megfogjuk őket.

Lehet védekezni a brutális poloskainvázió ellen 1

Mivel a rovarok a megfigyelések szerint egyre nagyobb területen kezdenek majd elterjedni, sokakat érdekel, hogy lehet, illetve kell-e védekezni bármilyen módon ellenük.

Sár József entomológus – azaz rovarszakértő – kérdésünkre tavaly elmondta nekünk, hogy véleménye szerint nincs szó rendkívüli invázióról. Megszokott jelenség, hogy ha forró a nyár és hosszúra is nyúlik, ezek a rovarok addig aktívak maradnak, amíg van mit enniük.

Növényi nedvekkel táplálkoznak, az emberre teljesen ártalmatlanok, tehát nem is csípnek. Egyetlen kellemetlenségük, hogy védekező helyzetben erős szagot árasztanak magukból, ami egyesekben undort kelthet. Más problémát viszont nem okoznak, emiatt teljesen felesleges megölni őket.

Hivatásos rovarirtót Sár József szerint nem kell kihívni miattuk, ez csak az az ágyi poloskákra vonatkozik. Az entomológus azt mondta, ha nem szeretnénk, hogy nálunk teleljenek át a poloskák, a legjobb megoldás, ha egy zsebkendővel óvatosan megfogjuk és kiengedjük őket a szabadba.

Egy másik bevált tipp általában a poloskák felporszívózása, ezzel azonban munkatársunk tapasztalatai szerint az a gond, hogy hetekkel a beszippantás után sem pusztulnak el a porzsákban.

A harmadik tipp, ha nagyon zavaróak a poloskák és évről évre egyre többen vannak, a szúnyoghálók használata.

Lehet védekezni a brutális poloskainvázió ellen 2

A negyedik módszer a kerti, szántóföldi poloskainvázió ellen a vegyszerek, rovarölő használata, ez azonban a környezetre és az emberi szervezetre is káros. A 24.hu-nak Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense azt mondta, hogy csak olyan rovarölő szert használjunk, amelynek használata az adott növénykultúrában engedélyezett; soha ne lépjük át az előírt dózist, mert ez számos kockázatot rejt; mindenképpen várjuk ki az adott szernél az adott növényben előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt, vagyis azt az időtartamot (ez napokban megadva a csomagoláson, leírásban megtalálható), melynek a permetezést követően el kell telnie ahhoz, hogy a termés biztonsággal szüretelhető, fogyasztható legyen.

Egy kertész a Biokiskert bejegyzése alatt hozzászólásában a keretet elárasztó vándorpoloskák elleni védekezésként a következőt javasolja. “Eddig a leghatékonyabb a tűzbab volt: a veteményestől távolabb ültettem, és így csak azt támadták. Onnan szedegettem le őket. A tűzbabot viszont csak a szezon végén szabad kiszedni, mert ha nem találják, keresnek mást. Amikor már a fiatal bogarak kissé megnőttek, a babbal együtt kidobtam őket. Nem jöttek már vissza. Tavaly a paradicsomról az egész kicsiket erős vízsugárral lemostam, ők sem jöttek vissza. A felnőttek néha idetalálnak, őket szedegetem.

Egy másik komentelő pedig ezt tanácsolja: “A hatékony megoldás valamennyi növénykártevő ellen a NEEMFA OLAJ! Forgalmazzák NeemAzal néven is, elég drága de hatásos és ami a lényeg teljesen bio, és a hasznos rovarokat egyáltalán nem károsítja. Ez hogy lehet? A kártevő beszívja a növényre juttatott olajat, ami gátolja a rovar vedlését, táplálkozását és szaporodását, így az állomány megritkul. Ettől még min. 3x el kell végezni a permetezést (10 napos időközökkel), mert a kikelő petékre még nem hat a permet, csak táplálkozásnál kerül a szervezetükbe. A kifejlett zöld példányokat össze kell szedni kézzel és meg kell semmisíteni, mert azok nem esznek, csak szaporodnak! Hasznos amerikai kabóca, molyok és levéltetű ellen is.”

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Kullancs elleni praktikák a kertben

Edit

Fűtés nélkül vészelték át a telet! Meg is mutatják, hogyan! – VIDEÓ

Mazsi

Ezt a trükköt ismerned kell: Így lesz egész nyáron gyönyörű a petúniád

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------