Hirmagazin.eu
Főoldal » Lehet hogy átvernek minket az eperrel, hatszoros áron vesszük a kamumagyart? Az eredti cikk a 24.hu riportja! Oszd meg!
Gazdaság

Lehet hogy átvernek minket az eperrel, hatszoros áron vesszük a kamumagyart? Az eredti cikk a 24.hu riportja! Oszd meg!

Átcsomagolva, drágán, magyarként sózzák ránk az olcsón beszerzett importot.

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be lapunknak egy magyar epertermelő, aki mindennek szemtanúja is volt, legutóbb csütörtökön éjszaka.

Elmondása szerint a spanyol import epret az orra előtt „magyarították” egy másik standon. Kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba. Az epertermelő azért volt felháborodva az átcsomagolási akción, mert mint tapasztalta, a magyar gazdák áruját ilyen ellenszélben nem nagyon akarták megvenni a Nagybanin. Az import epret ugyanis behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért.

Ezen keresnek a kereskedők a legtöbbet. A 300 forintos import eperből simán lesz 1000, de akár 1800 forintos is kilónként, mire a fogyasztóhoz kerül, magyarként.

A vásárlót tehát átverik, jó drágán megvetetik vele az olcsón beszerzett import epret, magyarként. A magyar termelőket pedig lejáratják az átcímkézéssel, hiszen a vevő azt hiszi, a magyar eper volt íztelen.

A termelő szerint nem igazságos ez. Hiszen sokat dolgoznak a gyümölccsel, ha kell, fűtik a fóliasátrat, hogy minél hamarabb meg tudjanak jelenni a magyar eperrel, és szét tudják húzni a szezont. Aztán meg kigolyózzák őket, nem az ő munkájuk friss gyümölcsét veszik meg a kereskedők, hanem azt, amit átutaztattak fél Európán. Ha bejön három kamion olcsó import eper, esélye sincs a magyar termelőnek, hogy eladja a maga tíz-húsz rekesznyi friss termését, és azzal, hogy a kamumagyart tolják, a vásárlók által elköltött pénz egy része sem marad helyben, hanem kimegy külföldre – sorolta az ellenérveket.

Simán megy a trükközés

Azt is elmondta, hogy a Nagybanin

szabadon megy az átcsomagolás, legfeljebb aki szégyenlősebb, az nem az asztalon csinálja, hogy mindenki lássa, hanem a kocsijában.

A lapunknak nyilatkozó termelő nem tapasztalta még, hogy bárki is ellenőrizné, mi folyik. De erre az esetre is megy a trükközés: a kereskedő a raklapnyi import mellé vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja.

A FruitVeb volt alelnöke, Csizmadia György szerint amit az epertermelő látott, évről-évre visszatérő probléma, és nemcsak a Nagybanin fordul elő, hanem a kisebb piacokon is.

Nem az a baj, hogy import epret árulnak a piacon. De az nagyon nem korrekt, hogy magyarként árulják. Ha import, akkor azt kell kiírni. A fogyasztó majd úgyis az ár, a küllem és a minőség alapján dönt.

Az epertermelő azt sérelmezi, hogy hiába dolgoznak egy évig, az ilyen húzások miatt részben értelmetlenné válik a munkájuk, csak mert a kereskedő megteheti, hogy megvegye, átcsomagolja az importot és busás hasznot zsebeljen be. A vevőt simán hülyére veszik, és ez nemcsak az eperrel fordul elő, hanem például a málnával és az áfonyával is.

Az eset kapcsán megkérdeztük a Nébihet és a Nagybani piacot is, ellenőrzik-e, ne legyen átcsomagolás, illetve mit tapasztalnak. Amint megkapjuk tőlük a válaszokat, jelentkezünk.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Címvéltoztatás: Hirmagazin.eu

Eredeti cikk: https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/06/eper-atveres-draga-import-magyar/amp/?fbclid=IwAR0cbw30LidBgaNqSqRQjcBQFdjvltfzcodkwxvmI05GrJ5svPLSTyvIVq8

24.hu

Hasonló hírek

Itt az online számlázás – tanácsok azoknak, akik még nem állnak készen

Géza

Csökken az üzemanyagok ára

Géza

Gyermekhospice-ház épül Romonyán

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------