Főoldal » Lehallgat a Facebook? Ezzel a módszerrel lehet védekezni – VIDEÓ
Technika, kommunikáció

Lehallgat a Facebook? Ezzel a módszerrel lehet védekezni – VIDEÓ

A közösségi óriás minden bizonnyal követi kétmilliárd felhasználójának összes megosztását, lájkját és kattintását. Nem is kérdés.

Nyilván, hiszen a minél pontosabban célzott reklámokból jön a világ nyolcadik legértékesebb vállalatának, a Facebooknak a bevétele.

Időről időre ismételten felröppennek a hírek, hogy a Facebook nem elégszik meg az információheggyel, ami az oldalak használatából kinyerhető. Hanem még a mobil, meg a laptop mikrofonját is lehallgatja, s az érzékelt szövegeket adatbázisba gyűjti és elemzi.

Többször tagadta a közösségi oldal, hogy arra használná a mikrofonokat, hogy a hallottaknak megfelelő hirdetéseket jelenítsen meg, vagy, hogy a tartalmukhoz finomítsa a hírfolyam összetételét. Cáfolta már hivatalos nyilatkozatokban és hirdetésekben egyaránt.

Ehhez képest, megint előkerült a Redditen az egy esztendeje készült videó, amit bizonyos Neville felhasználó készített.

Nincs macskájuk, soha nem is chateltek vagy kerestek a weben ilyen témában, de mikor Neville két napig beszélgetett macskaeledelről a feleségével az iPhone előtt, a Facebook oldalukon megjelenő hirdetések pár napig éppenséggel macskaeledel-reklámokra váltottak.

Nem nevezhető éppen tudományos vizsgálatnak, de érdekes videó, csakugyan.

És a téma kapcsán újra elő kell húzni egy igazán hitelt érdemlőnek tűnő személyről szintén egy éve készített fényképet.

Mark Zuckerbergről, a Facebook vezéréről van szó, aki 2016 júniusában posztolt magáról egy fotót abból az alkalomból, hogy az általa tulajdonolt Instagram felhasználószáma elérte a havi 500 milliót.

Anno a The Next Web figyelt fel a képen két apróságra, amit pedig Zuckerbergnek vélhetően esze ágában nem volt láttatni. Ki is nagyították a részletet.

Lehallgat a Facebook? Ezzel a módszerrel lehet védekezni - VIDEÓ

Látható, a Facebook-vezér – biztos, ami biztos – szigetelőszalaggal ragasztotta le a kamerát és a mikrofont a gépén.

Nem ő az egyetlen, az FBI akkori vezérigazgatója is leragasztotta a laptopját.

Sok felhasználó él ezzel a meglehetősen bizarr megoldással.

Ami a mobilt illeti, az aggódóknak rendelkezésükre áll szoftveres megoldás is, hogy letiltsák az állítólagos hallgatózást: egyszerűen vissza kell vonni az okostelefon Facebook alkalmazásának hozzáférési engedélyét a mikrofonhoz.

Android:

Nyissuk meg a telefonon a Beállítások/ Alkalmazások/ Facebook menüpontot, görgessünk az Engedélyek opcióhoz, s kapcsoljuk ki a mikrofont.

Lehallgat a Facebook Ezzel a módszerrel lehet védekezni - VIDEÓ 1

iPhone:

Lépjünk a Beállítások/ Facebook/ Beállítások/ Mikrofon menüponthoz és állítsuk a tolókát szürkére.

Itt pedig felmérhetjük, hogy miket tud rólunk a közösségi óriás politikai, vallási hovatartozásról, intim érdeklődésről, vásárlási szokásokról és így tovább.

forrás: hirado.hu

Hasonló hírek

Androidra áhítozik a Microsoft

Edit

Kövér nőt nem tehet fel a Facebookra

Edit

Akiknek ma is a Nokia 8210 a legjobb

info